‘’Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı ‘’ diyen Cemal Süreya bu minik şiiriyle kahvaltıseverlerin hislerine tercüman olmuş adeta . Biz de şüphesiz hak veriyoruz kendisine. Hatta ekliyoruz, tüm haftanın en sevilen öğünü uzun uzun yapılan pazar kahvaltılarıdır .Çünkü, bir yere yetişme derdiniz yoktur, çay demlendikçe sohbetiniz de koyulaşır . Sabah uyandığınızda en büyük problem ‘ kahvaltıda ne yesek?’ olsa da pazar kahvaltılarını hazırlaması ayrı , yemesi ayrı bir keyif işidir. Ardından içilen bir bardak kahve ve yanına da günün güzel haberleri ilişince, tadından yenmez olur. Kahvaltı severler ve kahvaltı sofrasına özen gösterenler , pazar kahvaltılarında kendilerini şımartmak isteyenler ve dahası ne yapsam diye düşünmeye üşenenler ,okudukça iştahınızı açacak bu yazı tam size göre!
Kahvaltı Sofrası, Günaydın Demenin En Güzel Yoludur!
Bir kuş sütü eksik denilen kahvaltı masası önce gözleri doyurur sonra karnı. Sevdiğiniz birisine kahvaltı hazırlamak günaydın demenin en güzel yolu olabilir. Kahvaltı sohbetleri hem baş başa hem de kalabalıkla oldukça keyiflidir. Çay demlendikçe sohbet de derinleşir. Kahvaltı sofrasını zenginleştiren envai çeşit kahvaltılık mutlu kahvaltıların vazgeçilmezidir. Hele ki geleneksel bir Türk kahvaltı sofrası hazırlıyorsak sofradaki kahvaltılıklar neler olabilir yakından bakalım.
Muhteşem Bir Kahvaltı Sofrası İçin Hazırlanan Alternatif Kahvaltılıklar
Baş Tacı Peynirler
Klasik kahvaltı sofrasında ilk akla gelen kahvaltılıklar: peynir , zeytin,reçel, yumurta , tereyağı , bal ,ve sıcacık bir ekmek. Tabi dahası var. Peynirden başlarsak ezine , çeçil, küflü, ardahan ,keçi, van otlu, lor, hellim , beyaz ve kaşar peyniri örnek verilebilir. Hepsini aynı anda sofranızda bulundurmanıza gerek yok elbette ama her pazar kahvaltısına farklı bir peynir lezzeti denemek de güzel bir fikir olabilir.
Zeytin Deyip Geçmemek Lazım!
Kahvaltı sofrasının demirbaşlarından biri de zeytin elbette. Gidip kendi mutfağında yemediğimiz takdirde sofralarımıza ulaşmayan çok çeşitte zeytin bulunmakta. Ama bir çoğumuz siyah zeytin ve cizik yeşil zeytin diye zeytinleri ikiye ayıracak kadar bilgi sahibiyiz. Büyük topak ulak, çakır, çekişte, ayvalık, çelebi , çilli domat ve erkence gibi zeytin çeşitleri adını neredeyse hiç duymadığımız zeytin çeşitlerine örnek olarak verilebilir. Bakkallarda marketlerde ayvalık zeytini diye yerini alan çizik zeytin diğer çeşitlere göre daha çok bilinmekte. Edincik su, eğriburun , erkence,kalembezi, kançelebi,kiraz ve kalamta çeşitleri de sıradışı isimleriyle eminiz ki çok lezzetlidir.
Sıra Geldi Reçellere
Çoğu insan kahvaltıda tuzlu şeyler yemeyi tercih eder. Tatlıya düşkünlüğü olanlar hak verirler ki reçelsiz bir kahvaltı mühim bir tattan yoksun kalmıştır. Ev yapımı olduğunda çok daha lezzetli olan ve mevsimine göre de çeşitlilik gösteren reçellerin en çok tüketileni vişne, çilek, ahududu, kayısı denilebilir. Bunların yanısıra nar, şeftali,patlıcan , gül, portakal, süt, incir, limon, portakal kabuğu, balkabağı görece daha az bilinen ve yapılan reçel çeşitleri arasında.
Tatlı alternatifleri elbette sadece reçelle sınırlı değil. Tahin pekmez ikilisi , marmelatlar, şokellalar , fındık fıstık ezmeleri ve bal da kahvaltı sofrasını tatlandıran leziz alternatifler arasında.
Ekmeğin Pabucu Damda: Hamur İşleri
Zengin kahvaltı sofralarının en çok tüketilen yiyeceklerinden biri de hamur işleri. Börekler, poğaçalar, puflar, gözlemeler , kanepeler, pideler,sermeler, lokmalar değişik değişik ekmekler liste uzayıp gidiyor. İnsanın ağzı sulanıyor gerçekten.
Bir yandan kahvaltıda yenilen hamur işlerinin hesabı pek tutulmuyor gibi. İnsanlar haftanın yorgunluğunu atmak için canlarının istedikleri kadar yiyebiliyor. Yapılan diyetler zengin bir kahvaltı sofrasında askıya alınsa dünyanın sonu gelmez bizce de. Tabi meyvelerle reçellerle bir şölene dönüşen pankekleri unutmamak lazım. Süper bir kahvaltının en şımarık hamlesi özenle hazırlanmış , soslarla süslenmiş pankeki en son yemek olabilir.Kahvaltı sofrasını terk etmeden önceki son tatlı hamlesi.
Kızartmasız Olmaz Diyenler
Biber kızartması, pazates kızartması , sigara böreği kızartması ve kabak kızartması ilk akla gelenler. Dünden kalan bayat ekmekleri değerlendirmek için hem de çocukları mest etmek için yapılan yumurtalı ekmek kızartması da çok iyi bir alternatif. Sucuk, pastırma ve sosis kızartmaları da hem tek başına hem de soslarla kahvaltınızı zenginleştiren et ürünleri olarak yapılabilir.
Duyunca Şaşıracağınız Yumurtalı Kahvaltılıklar
Hemen hemen herkes için yumurta kahvaltının vazgeçilmezidir. Hem gün boyunca tok tutmayı kolaylaştıran hem de protein açısından zengin bu besin kaynağı aynı zamanda çok da lezzetli. Omlet ve menemen de kullandığımız yumurtayı direkt suda haşlayarak ya da yağda kızartarak da tüketebiliyoruz. Bunların haricinde kahvaltı sofrasını süsleyen alternatif yumurtalı kahvaltı tarifleri de mevcut.
Yumurta salatasından başlayabiliriz. Haşlanan yumurtaları yeşil soğan , maydanoz, marul ve nane ile karıştırarak yumurtayı daha sağlıklı bir formda tüketmiş olursunuz. İspanyol omleti de yumurtayı tek başına yemeyi sevmeyenler için güzel bir seçenek oluşturuyor. Haşlanmış patates, kuru soğan ve yeşil soğanın saplarının kullanıldığı omlet hem doyurucu hem lezzetli. Haşlanmış ıspanağa yumurta kırmak da seçenekler arasında. Çok daha değişik lezzet arayanlar için ise çılbır ,karnabaharlı frittata, yumurta dolması ve iskoç dolması tarifleri ile listemizi tamamlayabiliriz.
Geldik Kahvaltılık Soslara
Ağırlıklı olarak domatesin kullanıldığı kahvaltılık sos tarifleri yöreden yöreye değişen acılıkta olabiliyor. Lutenitsa sosu için domatesin yanında patlıcan , kırmızı kapya biber, sarımsak ve sirke kullanılıyor. Kış aylarında sıkça tüketilen kahvaltılık soslar, domatesin yokluğunda hızır gibi yetişiyor. Ajvar sosu da yine Balkanlar’da kullanılan kışa hazırlık kahvaltı sosu olarak biliniyor. İçerisinde közlenmiş patlıcan,kırmızı biber, domates , soğan ve sarımsağın olduğu bu sos kahvaltılarınıza lezzet katıyor. Kafkas yöresine özgü olan’Acuka’ olarak adlandırılan kahvaltılık sosu bir diğer alternatifi oluşturuyor. İçine konan biberin yoğunluğuna göre turuncudan kırmızıya doğru değişen renkteki sosun içeriğinde genel olarak domates, ekmek içi, sarımsak , ceviz, kişniş,reyhan bulunmakta.
Güzel Bir Kahvaltının Son Ayağı: Köpüklü Türk Kahvesi
Kahvaltı sözcüğü dilimize asıl olarak kahve altı sözcüğünün ulamasıyla kazandırılmış. Kahvaltıdan sonra kahve içildiği için , kahveden önce yenen yemek anlamına gelir kahvaltı. O halde mükellef bir kahvaltı sofrasının bitişine ancak bol köpüklü bir türk kahvesi yakışır.
Bonus: Değişik Şeyler Yemek İstiyorum Diyenlere Acayip Tarifler
Kahvaltı etmek çok güzel ama hep aynı şeyleri yiyoruz diyenler için damak zevkinizin sınırlarını öğrenme vakti!İşte sizin için derlediğimiz acayip kahvaltılıklar: kakaolu krep ,çiçek yumurta , domatesli krep, Fransız tostu, Croque Madam, yumurtalı domates dolması, avakado sosu , akıtma,milföy pizza, milföylü çıtır simit,patatesli tost böreği, yulaflı pancake…
Daha bitmedi: girit ezmesi,rustik patates kızartması,unlu hellim peyniri kızartması,peynirli salatalık dolması, fırında beyaz peynirli kabak dilimleri, peynirli tortilla pizza, lorlu biber kavurması, kaşar peynir kroket ve kızarmış poşe yumurta kahvaltı sofrasını süsleyebilecek enteresan lezzetler listesinde. Bizce denemeye değer! Mutlu Kahvaltılar!
5 Comments
Leave a Reply