in ,

Tek Başına Brezilya’da Koca Bir Orman Yarattı!

Daha önce sizlerle tek başına koca bir orman yaratan Orman Adam’ın hikayesini paylaşmıştık. Ne şanslıyız ki dünyanın diğer ucundan da benzer bir hikaye geldi.

Brezilya’da yaşayan Antonio Vicente uzun yıllar boyunca, tüm engellere rağmen verdiği mücadele sonucunda kocaman bir orman ailesine sahip.

40 Yılını Ormanlara Adadı

BBC’de yer alan habere göre, şu an 84 yaşında olan Vicente’nin hikayesi bundan yaklaşık 50 yıl öncesine dayanıyor. 1970’li yıllarda ormanlar ülkenin sanayileşme çabasında bir engel olarak görülüyordu. Karın düşmesine neden olduğu iddia edilen ormanlar teker teker yok ediliyordu. Dönemin askeri rejimi, varlıklı toprak sahiplerine modern çiftçilik tekniklerine yatırım yapmaları için yüklü miktarda yardımla yaparak, çiftçiyi teşvik etmeye çalışıyordu.

Her geçen gün azalan orman sayısı ve hızlı kentleşme karşısında endişelenen Vicente, su kaynaklarının her geçen gün azaldığını da gözlemliyordu.

Bir ailenin 14 çocuğundan biri olan Vicente, babasının çalıştığı çiftlikte büyümüştü. Bu nedenle toprağın önemini ve doğanın nasıl işlediğini bilerek büyümüştü. Ancak yaşanan sanayileşme süreci onların çiftliğini de etkiledi ve zamanla toprakları kurudu ve verimsizleşti.

“Bana Salaksın Dediler”

Yaşanan değişimin doğayı olumsuz etkilediğini farkeden genç adam, otlatma için yerle bir edilmiş 31 hektarlık küçük arsada ilk mücadele adımlarını atmaya başladı. Birkaç eşek ve küçük bir ekiple çalışmaya başlayan Vicente ilk zamanlar çevresindekilerden tepki görmüş. Diğer çiftçiler tarafından ağaç ektiği için eleştirilen Vicente, salak olmakla suçlandı.

“Salak mısın? Ağaç dikmek toprağı boşa harcamak demek. Gelirin olmayacak, ineklere ve ekinlere yerin kalmayacak”

Vicente için bir hafta sonu uğraşı olarak başlayan ağaç ekme eylemi zamanla onun hayatının en büyük parçası haline geldi. Hayatının geri kalanını ağaç dikmeye ve ormanları korumaya adayan 84 yaşındaki adam şu an 50 bin ağacın babası.

“Ailemin kim olduğunu sorarsanız, ‘tam da buradalar’ derim. Tohumdan büyüttüğüm her bir ağaç, ailem”

Yeniden Mücadele Zamanı

Brezilya’da dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazon’da ormansızlaşma yıllarca düşüşteyken, yok olan orman sayısında yeniden artış başladı. İşte Vincente’in mücadelesinin önemi de bu noktada daha da belirginleşiyor.

Ağustos 2015 ile Temmuz 2016 arasında 8 bin hektarlık yağmur ormanı yok oldu. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne (INPE) göre bu, 2008’den beri görülen en büyük orman kaybı. Bir önceki yıldan ise %29 daha fazla. Ormansızlaşmadaki artışın bir nedeni, yasadışı ormansızlaştırmayla suçlanan toprak sahiplerine 2012’de çıkarılan af.

Greenpeace’in Amazon ormanları sorumlusu Cristiane Mazzetti, affın insanlarda dokunulmazlık duygusu yarattığına dikkat çekiyor.

“Ben bunu para için yapmadım. Burayı yarattım çünkü burada ne varsa ileride herkese kalsın istedim. Artık insanlar bana deli demiyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyanın İlk Vegan Kumaşı Türkiye’de Üretildi

Dünyanın Bilinen En Eski Faili Meçhul Cinayeti: Ötzi