in ,

Emoji Perdede Bu Hafta: Evde Tek Başına Hakkında Bilinmeyenler 🏡👦

1990’da gösterime giren Evde Tek Başına (Home Alone), bilindiği gibi şaşkın bir ailenin evin küçük çocuğunu evde unutarak tatile çıkmalarını ve sonrasında gelişen trajikomik olayları konu alan kült bir film…

Özellikle tatil ve yılbaşı konulu filmler arasında kendine özgü bir yeri olan Evde Tek Başına’nın vizyona girişinin üzerinden tam 28 yıl geçti. Zamanında Macaulay Culkin’i dünyanın en popüler çocuk oyuncularından yapan bu keyifli film hakkında bilinmesi gereken bazı eğlenceli bilgiler sunuyoruz bu yazıda…

Kevin Rolü, Macaulay Culkin’e Özel Yazıldı

Yönetmen Chris Columbus, Kevin rolü için 100’den fazla çocukla deneme çekimi yaptı. Ancak baştan beri Kevin rolünün Macaulay Culkin için yazıldığı biliniyordu. Yani yönetmen biraz şımarıklık yapmış desek yeridir.

Home Alone, Sinema Jargonuna Girdi

İki kez Oscar ödülü alan senarist William Goldman, The Big Picture: Who Killed Hollywood? And Other Essays adlı kitabında Home-Aloned gibi bir ifade kullanıyor.

Bu ifade, bu filmin vizyonda uzun süre dolu gişe gösterilmesi nedeniyle diğer filmleri yeterli başarı göstermemesine atıfta bulunuyor.

Yani Home-Aloned olan bir film, Evde Tek Başına’nın ezici başarısı karşısında gölgede kalmış demektir.

McCallister Ailesinin Evi Turist Destinasyonu Oldu

Illinois eyaletinin Winnetka şehrinde bulunan ev, günümüzde bile turistler özellikle gelip fotoğraf çektirdiği bir yer. Film çekilirken evin sahibi olan John ve Cynthia Abendshien çifti 2012 yılında evi 1.5 milyon dolara sattı.

Robert de Niro, Harry Lime Rolünü Reddetti

Joe Pesci’nin canlandırdığı Harry Lime rolü başta Robert de Niro’ya teklif edildi. Ancak de Niro bu rolü kabul etmedi. Halbuki şahane olabilirmiş. Neyse kendi bilir.

Bu arada Robert de Niro, Evde Tek Başına’yı reddederek GoodfellasAwakenings ve Stanles & Iris filmlerinde rol aldı 1990 yılında. Goodfellas’tan sonra bacak kadar çocukla baş edemeyen şapşal hırsız rolüyle karizmayı çizdirmek istememiş anlaşılan.

Joe Pesci, Aile Ortamına Pek Alışamadı

Joe Pesci, Goodfellas, Raging Bull, Casino gibi filmlerdeki ağır abi rolünden sonra ağzını epey bozmuş. Öyle ki filmin aile ortamı tadındaki setinde sık sık küfür etmiş. Ancak yönetmen setin huzuru için Pesci’ye “fridge” ifadesini kullanmasını tavsiye etmiş.

Bununla birlikte Joe Pesci, filmin çekimi boyunca Macaulay Culkin’le karşılaşmamaya dikkat etmiş. Zira genç oyuncunun kendisinden korkacağını düşünerek Culkin’e görünmemek için elinden geleni yapmış.

Gerçek Hayatta Hırsızlar O Kadarına Dayanamazdı

Yüze ütü basmak?

Yüzüne boya boca etmek?

Kafasına meşale fırlatmak?

Filmdeki hırsız ikili, gerçek hayatta bu kadar saldırıya dayanamazdı. Bu konu hakkında The Week dergisinde bir makale yazan Dr. Ryan Clair, ciddi ciddi filmde Kevin’ın hırsızlara karşı mücadele ederken kullandığı yöntemlerin herhangi bir insanı sağ bırakmayacağını ifade etmiş.

“Ey Dr. Clair, adamlar ölse zaten film biter!” diyerek klişelerin klişesini dillendirmek istemezdik, ama mecbur bıraktı.

Meşhur Film Müziği John Williams’a Ait

Evde Tek Başına’nın film müziklerini yapması için Bruce Broughton seçilmişti, ancak o dönem müsait olmadığı Broughton müzikleri besteleyemedi. Daha sonra filmin son kurgusu John Williams’a gönderildi ve o da filmi beğendiği için müziklerini yapmaya ikna oldu.

Hatırlatalım: Futbolda Lionel Messi neyse, basketbolda Lebron James neyse; film müziği konusunda da John Williams odur. Harry Potter, Staw Wars, Schindler’s List, Jurassic Park gibi kült filmlerin müzikleri hep ona aittir.

Angels With Filthy Souls Gerçek Değil

İki filmde Kevin’ın televizyonda izlediği siyah beyaz psikopat film gerçek değil. Filmin yönetmeni Chris Columbus sırf filmde kullanmak üzere Ralph Foody’nin yer aldığı kısa sahneler çekip bunları filmde kullanmış.

Şimdi filmin unutulmaz anlarından biri olan bu sahneyi izleyip 90’lı yıllarda Star TV’de ayda bir mutlaka gösterilen Evde Tek Başına’yı yad edelim…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

2017 Yılında Vizyona Giren ve Az Bilinen Şahane Filmler ☺️

Barut ve Kan Kokulu Muhteşem Mafya Filmleri 🔫

Muhteşem Manzaraların Ülkesi İzlanda’da Çekilmiş 13 Şahane Film 🎥

Titanic Gemisi Hakkında Daha Önce Duymadığınız 9 Gerçek 🚢

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

IKEA’dan Tuhaf Kampanya: İdrarını Damlat, İndirimi Kazan! Nasıl Mı?

Yumruk Yemiş Etkisi Yaratan Muhammed Ali Sözleri 👊