in

Son Akşam Yemeği Resmi Hakkında Çarpıcı Gerçekler

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği (The Last Supper) adlı resmi, sanat tarihinin en meşhur, hakkında en çok araştırma yapılan, en çok yeniden üretilen eserlerinden biri.  Daha önce defalarca gördüğünüz bu resim hakkında ise bilmeniz gereken pek çok ilginç detay bulunuyor.

Hikaye 4 İncil’de de Var

Leonardo da Vinci’nin bu resmindeki an, yani “son akşam yemeği” dört İncil’de de yer almakta. Hazreti İsa’nın bir havarisinden ihanete uğradığı günden önceki akşam yenen yemekte, Hz. İsa ihanetten haberinin olduğunu açıklıyor. Resimdeki havarilerin şaşkınlığı ve korkusu da bu açıklamadan kaynaklanıyor.

Kritik Bir Anı Temsil Ediyor

4.5 metreye 9 metre boyutlarında olan bu devasa resim Hz. İsa’nın yakalanıp çarmıha gerilmeden önce havariyle birlikte olduğu son akşam yemeğini temsil ediyor. Ancak daha da ilginci, Da Vinci burada Hz. İsa’nın havarileri tarafından ihanete uğradığını açıkladığı anda ortamdaki şok ve gerginliği de resmine eklemlemesi. Resimde ayrıca Hz. İsa, ekmek ve şaraba doğru uzanıyor ki bunlar da Hıristiyanlığın temel ritüellerinden biri.

Bu Resmi Herhangi Bir Müzede Göremezsiniz

Son Akşam Yemeği, çok popüler bir resim olmasına karşın herhangi bir müzede sergilenmiyor. İtalya’nın Milano kentindeki bir manastırda yer alan resmi başka bir yere transfer etmek boyutları nedeniyle neredeyse imkansız. Da Vinci zaten bu resmi ta 1495 yılında Santa Maria delle Grazie Manastırı‘nın yemek salonunun duvarına resmetmiş.

Fresk Değil

Duvara resmedilmiş olmasına rağmen Son Akşam Yemeği bir fresk değil. Freskler, ıslak alçı üzerine yapılır. Ancak Da Vinci bu tekniği reddetti, zira resmin fresklerden daha çok parlamasını istiyordu. Ayrıca fresk yaparken alçının kurumaması için acele etmek gerekliliği de Da Vinci’nin fresk tekniğini kullanmamasında etkili olmuş.

Her detaya maksimum özen göstermek için Da Vinci kendi tekniğini geliştirerek taş üstüne sulu boya ile çalışmış. Duvarı, boyayı tutacak ve neme dayanacak bir şekilde astarlayan Da Vinci’nin tekniği ise pek de başarılı olmuştur diyemeyiz.

Simetrik Bir Eser

Da Vinci, simetri kullanmayı seven bir ressam. Son Akşam Yemeği’nde de plan yatay bir düzlemde simetrik olarak tasarlanmış. İsa’nın sağında ve solunda eşit miktarda figür yer alıyor. Yukarıdaki diagramda da görüleceği üzere mimari unsurlar, karakterleri ve kompozisyonu belirginleştirecek şekilde yerleştirilmiş.

Orijinal Fırça Darbelerinin Sayısı Çok Az

Resim çok beğenilmiş olsa bile Da Vinci’nin taş üstüne sulu boya tekniği pek de başarılı olmadı. 1500’lü yıllarında başında boya kavlamaya başladı ve 50 yıl içinde parıltısını kaybetti. O dönem yapılan restorasyon çalışmaları ise durumu daha da kötü hale getirdi.

İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki bombardımanların yarattığı titreşimler de resmin durumunu kötüleştirdi. 1980 yılında ise 19 yıl süren bir restorasyon çalışması başladı, ancak her şeye rağmen resmin orijinal boyasından geriye çok küçük bir bölüm kaldı.

Yemeğin Anlamı Tartışmalı

Judas’ın önüne dökülmüş tuzun, onun ihanetini temsil ettiği düşünülmektedir. Buna alternatif olaraksa ihanet eden kişinin Judas olması nedeniyle tuzun kötü şans olarak değerlendirilmesi söz konusudur. Sofradaki balık hakkında da çeşitli tartışmalar vardır. Eğer bu balık yılan balığı ise bu durum İsa’ya imanı işaret eder fakat bu bir ringa balığı ise İsa’yı reddeden ve ona inanmayan bir kişinin masada bulunduğunu işaret eder diye yorumluyor Hıristiyan teologlar.

Popüler Edebiyata İlham Oldu

Bu resmi özel kılan bir detay da Da Vinci’nin Judas’a en çok benzediğini düşündüğü kişiyi yıllarca araması. Onu bulduğunda ise İsa için modellik yapan kişiyle aynı kişi olduğunu fark ediyor vesaire. Dan Brown’un Da Vinci’nin Şifresi kitabını okuyanlar anlayacaktır bu meseleyi.

Bu hikayenin tamamen kurmaca olduğu düşünülüyor, zira Da Vinci’nin resmi tam 3 yılda tamamladığı biliniyor. Diğer bir teori ise resme tarihi bir gerçeklik katmak isteyen kişilerin buna benzer bir anlatı kurmuş olma ihtimalleri.

 Asırlardır Taklit Ediliyor

Güzel sanatlar ve popüler kültür, Son Akşam Yemeği resmine dair pek çok gönderme ve imitasyona sahip. 16. yüzyılda resmin yağlı boya ile tekrar yapılmasından tutun, Salvador Dali, Andy Warhol, Susan Dorothea White gibi ünlü ressamlara kadar pek çok sanatçı bu resmin bir benzerini yapmaya çalıştı. Hatta Vik Muniz, çikolata şurubundan bir Son Akşam Yemeği imitasyonu bile yaptı.

İki Ay Önceden Rezervasyon Şart

Son Akşam Yemeği resmini canlı olarak görmek mümkün. Ancak resmin bulunduğu manastır, kalabalık ziyaretçi ortamına müsait olmadığı için 20-25 kişilik gruplar halinde manastıra alınıyor ve ziyaret 15 dakika sürüyor. Yoğun ziyaretçi ilgisi nedeniyle manastıra en az 2 ay öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Tabii giyim kuşama da dikkat etmek şart.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Tüm Sanatseverlerin Bilmesi Gereken Ünlü Tablolar - 30 ünlü tablo

Yıldızlı Gece Resmi ve Gizem Dolu Hikayesi

Da Vinci’nin Şifresini Çözen Yazar Dan Brown Hakkında Bilinmeyenler!

Tüm Sanatseverlerin Bilmesi Gereken 30 Ünlü Tablo ve Şaşırtan Hikayeleri

Bir Tabloya 450 Milyon Dolar Verir Misiniz? İşte 2017’de Satılan En Pahalı Sanat Eserleri

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Emoji Perdede Bu Hafta: Avengers: Infinity War Hakkında Bilinmeyenler

Hayata Kulaç Atmak: Yusra Mardini’nin İlham Veren Hikayesi