in ,

Ebeveynlerimizden Bize Geçen 10 Kişisel Özellik

Annenizin kahverengi gözleri ya da babanızın kıvırcık saçları sizde de görülüyor. Düşününce oldukça ilginç gelen bu durum, genetik kalıtımın bize bir armağanı. Sahip olduğumuz fiziksel özelliklerin büyük bir kısmını ailemizden alıyoruz. Peki ebeveynlerimizden bize geçen diğer kişisel özellikler neler? Haydi gelin hep beraber bu ilginç listeye bakalım. 😉

1. Yüksek Kolesterol

kalıtsal olan kişisel özellik

Birçok kişi kolesterol seviyesinin ne yediğimizle alakalı olduğunu düşünür. Ve eğer konu buralara gelmişse şu sözleri ardına eklerler: “Eğer uzun ve mutlu bir hayat yaşamak istiyorsan meyve ve sebze yemelisin.” Fakat durum her zaman böyle işlemiyor. Yüksek kolesterol aslında ne yediğimizden çok genlerimize bağlıdır. Yani eğer ebeveynlerimizde varsa bizde de görülme ihtimali çok yüksek. Her 500 kişiden 1’inde, kanında kolesterol birikimine neden olan özel bir genetik mutasyon vardır. Bu insanlar, sebzeden başka bir şey yemeseler bile kolesterolün yüksek seviyelerine sahip olacaklardır. 🙁

2. Erkeklerde Kellik?

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Kellik büyük ölçüde anneden geliyormuş arkadaşlar. Bu kişisel özellik birçok kişiyi çok üzüyor farkındayız. 🙁

Kellikte rol oynayan genlerden biri X kromozomundadır. Erkekler onu annelerinden miras alırlar. Fakat sahip olduğunuz bu problem için hemen annenizi suçlamayın. Babadan miras kalan genler de dahil olmak üzere burada rol oynayan başka etmenler var. Dahası, çevresel faktörler de saç dökülmesi üzerinde etkiye sahiptir.

3. Akademik Başarı

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Akademik başarı %55 oranında genlerinize bağlıdır. Diğer bir deyişle anne ve babanız bu konuda etkilidir. 🙂 Tabii ki de bu konuda önemli rol oynayan onlarca faktör var ama bu etkiyi de gözardı etmek mümkün değil. Yani şunu söyleyebiliriz ki, eğer aileniz akademik açıdan başarılarla dolu bir kariyer geçirmişse sizin de şansınız yüksek. 😉

4. Kahve Aşkı

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Kahve içmeyi çok mu seviyorsunuz? Genlerinizin bu durumdan sorumlu olduğunu söyleyelim. Bilim insanları kahvesiz yapamayanlar ve ‘eh işte olsa da olur, olmasa da’ diyenler arasında karşılaştırmalı bir araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda ikinci grubun kafeini daha yavaş emdiğini gösteren bir gen kümesi olduğu keşfedildi. Bu da demek oluyor ki,  ikinci grup bu gen kümesinden dolayı belirli aralıklarla kahve içme ihtiyacı hissetmiyor.

5. Gençlerde Diyabet

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Tip 2 diyabet genellikle yaşlı insanlarda gelişir. Ancak bazen hareketli bir yaşam tarzına sahip olan çocuklar ve ergenlerde de görülür. Bu, genç olgunluğa bağlı şeker hastalığı olarak bilinir. Ve maalesef ancak genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıkar.

6. Renk Körlüğü

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Belli renkleri birbirinden ayırt etme yeteneği genlerimizden bize geçen bir miras. Bunu sağlayan genler ise annelerinden çocuklarına geçer. Bu rahatsızlığın görülme nedeni ise, işte buradan kaynaklanıyor çünkü tedavisi yok. 🙁

7. Laktoz İntoleransı

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Bu sizlere şaşırtıcı gelebilir ancak yetişkin insanların %65’inde süt şekerini sindirme yeteneği düşüktür. Bunun içinde bir gen sorumlu maalesef. 🙁 İnsanlar süt ve süt ürünleri tükettiği zaman vücut laktozu sindirmek için bir enzim salgılar. Ancak kişi büyüdükçe bu kabiliyet zayıflar. İşte %65’lik kesim bu kişilerdir.

8.Bu da mı Kişisel Özellik? Evet 😀 Araba Sürme Yeteneği 😀

kalıtımsal olan kişisel özellik örneği

Çoğumuzun şüphelendiği şey bilim insanlarınca doğrulandı; herkesin araç sürme kabiliyeti yok. 🙁 Yolların bütün kurallarını öğrenebilir ve sürüş testini geçebilirsiniz, ancak kendinizi yönlendirme yeteneğinizi etkileyen özel genleriniz varsa, yani reaksiyonlarınızın hızı ve dikkatiniz iyi seviyedeyse, işte o zaman iyi bir sürücü olabilirsiniz. Ayrıca sürüş esnasında rahatsızlanma ihtimaliniz de vardır ve bu kaza yapma ihtimalinizi artırır. Bilim insanları bu gene sahip kişilerin %30’a tekabül ettiğini belirtiyor.

9. Hipermetrop

kalıtımsal kişisel özellik

Halk arasında yakını görememe olarak bilinir hipermetrop. Eğer ki anne ve babanızın ikisi de bu problemi yaşıyorsa %50 ihtimalle siz de bu sorunla karşılaşacaksınız. 🙁 Bununla birlikte bilim insanları, burada her şeyin genetik üzerine atfedilemeyeceğine inanıyorlar. Bilgisayarın önünde otururken daha az zaman harcayan ve gözlerini zorlamaktan kaçınmak hipermetrop olma ihtimalinizi önemli bir oranda düşürür.

10. Popülerlik 😉

genlerle ilgili kişisel özellik

Belki de en tartışmalı kişisel özellik: popülerlik. Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, insanların popülaritesinin genlerinde saklı olduğunu ortaya çıkardı. Bunun sebebi olarak ise geçmişten günümüze gelen belli sosyal grupların, kaynaklara ve nelerin tehlikeli olup olmadığı bilgisine sahip olmalarını gösteriyorlar. Ne dersiniz? Belki önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar bunu daha da netleştirebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyah Model, Modada Ayrımcılığa Karşı Ünlü Fotoğrafları Yeniden Yarattı

2 Yıllık Üniversite Okumanın Farklı Hissettireceği 5 Bölüm