in ,

Bebek Nasıl Uyutulur? İşe Yarayan Bebek Uyutma Yöntemleri

Yeni doğan bebekler gece ve gündüz arasındaki farkı tam olarak algılayamaz. Bu da gecenin bir vakti uykudan uyanıp ağlamalarının temel nedenlerinden biridir. Ancak bebeğiniz birkaç haftalık olduktan sonra ona gece-gündüz arasındaki farkı öğretebilir ve daha sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Biz de bu yazımızda “Bebek Nasıl Uyutulur?” sorusuna uzmanlardan aldığımız görüşler bağlamında cevap vermeye çalışacağız.

Bebek Nasıl Uyutulur?

1. Işığı Doğru Kullanın

“Işık bebeklerin biyolojik olarak uyanmasını sağlar.” diyor No-Cry Sleep Solution adlı kitabın yazarı Elizabeth Pantley.  Karanlık beynin uyku için gerekli olan melatonin hormonunu salgılamasına neden olur. Bu nedenle bebek gündüzleri gün ışığı almalı, geceleri de karanlıkta kalmalı. Bu sayede bebek ne zaman uyuyacağını kavramış olur.

Gün içinde bebeğin bulunduğu ortam bol güneş ışığı almalıdır. Gündüz uykusu için de yine iyi aydınlatılan bir oda tercih edilmelidir.

Gece uykusu söz konusu olunca da bebeğin odasındaki ışık kaynakları kısılabilir olmalıdır. Yine akşamları bebeğinizle vakit geçirdiğiniz ortamlarda da ışığın loş olmasına özen gösterin. Uyku vaktinden iki saat kadar önce ışıklarınızı loş hale getirin ve bebeğin gece uykusuna hazırlanmasını sağlayın.

Bebeğiniz gece uykudan uyanıyorsa ışığı açmayın ve bebeği iyi aydınlatılan bir odaya götürmeyin. Karanlık ve aydınlık arasındaki geçiş onun uyku vakti olduğunu anlamasını sağlar. Loş veya karanlık odada uyutmaya çalışın.

Sabah güneş ışıkları bebeğin erkenden uyanmasına neden oluyorsa, geceden perdeleri çekin ve sabah odanın fazla aydınlanmasını önleyin.

2. Bebeğin Gözünün İçine Bakmayın

Bebekler genelde kolay uyarılır. Bebekle uzun bir göz teması kurmak onun oyun oynama zamanı olduğunu düşünmesine neden olur.

Uykusu gelen bebeklerle göz teması kurmak, onların uyku atmosferinden oyun atmosferine geçmelerine neden olur. Gece vakti anne-baba ve bebek arasında etkileşim ne kadar artarsa, bebeğin uyanma motivasyonu da o kadar artar. Bunu Zero to Three adlı bebek ve çocuk sağlığı vakfı danışmanı Claire Lerner söylüyor.

Peki ne yapmak gerek?

Lerner, gece bebeğinizin yanına gittiğiniz zaman göz teması kurmamayı, şaka yapmamayı, yüksek sesle konuşmamayı, eğlenceli şarkılar söylememeyi tavsiye ediyor. Bebeğinizin gözünün içine bakmak yerine, onun karnına bakmalı, sakinleştirici ninniler söylemeli ve ona hafifçe dokunmanızı öneriyor.

3. Bez Değiştirme Konusuna Dikkat Edin

Bebeğiniz her uyandığında altını kontrol edip değiştirme isteğinizi kontrol altına alın. Bebeğinizin her zaman altının değişmesi gerekmez, gece vakti bez değiştirmek onun uykusunu açar. Bunun yerine geceleri bebeğinize geceye özel olarak üretilen bezlerden serin.

Eğer çiş yapmışsa altını değiştirmenize gerek yoktur, ancak kaka yapmışsa bezi değiştirmeniz gerekir. Bunu anlamak için de hafifçe koklamanız gerekir. Gece vakti bebeğin altını açıp kontrol etmek onun uykusunun açılmasına neden olabilir. Gece bez değiştirdiğinizde ise bebeğin kakasını ılık bir bezle silin. Islak mendilin serinliği bebeği uyararak uykusunu açabilir aksi halde.

4. Gece Emzirebilirsiniz

Bebeğinizin geceleri uyku problemi varsa, örneğin 10 ve 1 arasında onu uyandırıp emzirmek, gecenin devamında daha iyi uyumasını sağlayabilir.

Gece beslenmesinde ışığın loş olmasın dikkat edin. Bebeğinizi hafif ve narince yatağından kaldırın ve memeyi ağzına verin. Bebeğiniz yeterince emdikten sonra onun gazını çıkarmaya çalışmadan geri yatağına koyun.

5. Bebeği Uyurken Yatağa Koymayın

Bebeği bebek yatağına uykusu gelmişken koyun, uyurken değil. Uykusu geldiğini hissettiğiniz bebeği, uykuya tam olarak dalmadan yatağına koyun. Yani 1 uyanıklık ve 10 uyku ise  bebeğiniz 7 seviyesinde uykuluyken yatağa koyun.

Buna ek olarak bebeğiniz uykuya dalarken her ses çıkarışında başına üşüşürseniz, onun daha sık uyanmasına neden olursunuz. Bu nedenle bebeğinizin uykuya dalma ve uyku esnasında çıkardığı seslere hemen müdahil olmayın. Ancak yüksek sesle ağlamaya başladığında yanına gidin.

Bebek monitörü kullanıyorsanız bu monitörün sesini açabilirsiniz ancak bebeğin çıkardığı her seste onun yanına gitmenize gerek yoktur.

6. Uyku Öncesi Rutin Belirleyin

405 anne ve 7-36 aylık bebeklerin katıldığı bir araştırmaya göre uyku öncesi belli bir rutine sahip olmak, bebeklerin daha kolay ve daha iyi uyumasını sağlıyor; bebeklerin gece uykudan uyanmasını en aza indiriyor.

Uyku öncesi rutinlere bazı örnekler verebiliriz:

Gündüz aktif ve hareketli oyunlar oynarken, akşamları daha sakin oyunlar oynayabilirsiniz. Bu da bebeğinizi gece uykusundan önce fazla heyecanlanmasını ve uykusunun açılmasını önler.

Adı üstünde bunu bir rutin haline getirin. Yani her akşam uykudan önce aynı şeyleri yapın. Bebeği uyku öncesinde koşullamak da denebilir.

Bazı bebekler uyku öncesinde banyo yapmaktan keyif alabilir ve bu banyo onları sakinleştirebilir.

Bebeğinizin odasının gece vakti aynı kalmasına özen gösterin. Yani bebeğiniz uykuya dalmadan önce oda loş bir aydınlatmaya sahipse, gece boyunca aynı şekilde loş olmasına dikkat edin. Diğer bir deyişle bebek gece uyandığında yerini yadırgamamalıdır.

7. Gündüz Uykusunu Önemseyin

İyi dinlenmiş ve gündüz iyi uyumuş bir bebek, yorgun bir bebekten daha iyi uyur. Bu yaygın görüşe ters olsa bile, bebeğinizi gece daha iyi uyusun diye gündüz uyutmamak işe yaramaz. Bebekler fazla uykusuz ve yorgun olduklarında stres hormonu salgılarlar. Uykuya daldıkları zaman da sık sık uyanırlar, zira bu stres hormonu onların uyanmasına neden olur.

Bu nedenle düzenli olarak gündüz uykusu çok önemlidir. 2 aylık bir bebeğin uyku arasında 90 dakika uyanık olması gerekir. 4-5 aylık olana kadar bir bebeğin iki uyku arasında 90 dakikadan fazla uyanık olmaya toleransı yoktur.

8. Bebeğin Uyku Düzenini Anlamasına İzin Verin

Eğer gece bebeğin hemen uykuya dönmesi için acele ederseniz, kırması zor bir döngü yaratırsınız.

“Bebek gece uyandığında aç değilse acele etmenizi gerektirecek bir şey yoktur. Bebeğiniz gece uyandığında ağlamaya başlarsa birkaç dakika müdahale etmeyin ve kendi kendine durumu halletmesine imkan tanıyın. Eğer ağlaması durmazsa onu yatağından kaldırmayın. Yattığı yerden pışpışlayın.” diyor Los Angeles’ta uyku danışmanlığı şirketine sahip Heather Turgeon. Eğer bebek bu şekilde tekrar uykuya dalarsa şahane. Fakat eğer uykuya dalmazsa emzirmeyi deneyebilirsiniz. Bu durum özellikle 3-4 aylık bebekler için geçerlidir. Bebeğin durumu kendi kendine halletmesi tek bir gecede halledilebilecek bir şey değildir, ancak bebeğiniz gece uyandığında ona durumu kendi başına halledebilmesi için alan tanıyın.

9. Bebeğin Uyku İhtiyacını Bilin

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin ve çocukların da uyku ihtiyacı değişim gösterir. Nazı bebekler diğerlerine göre daha az ya da daha çok uyuyabilir. Ancak genel bir süre belirtmek gerekirse şöyle diyebiliriz:

0-3 ay: Yeni doğan bebekler genelde günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Ortalama 18 saat diyebiliriz bu süreye. Bu dönemdeki bebeklerin gece uyanması normaldir, zira karınları acıkır ve emmek isterler.

3-6 ay: Bebeğiniz büyüdükçe gece beslenme ihtiyacı azalır. 24 saatin  14-15 saatini uyuyarak geçirmeleri normaldir.

6-12 ay: Bu döneme bebekler için gece beslenmesi artık şart değildir. Bazı bebekler 12 saat uyuyabilirler. Diş çıkarma sancısı ve açlık bazı bebeklerin gece uyanmasına neden olabilir.

12 ay: Bir yaşına gelen bebekler 24 saatin 12-13 saatini uyuyarak geçirebilir.

2 yaş: 2 yaşındaki bebeklerin çoğu gece 11-12 saat, gündüz ise 1-2 defa uyur.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Müziğin Bebek Gelişimine Faydaları ve En İyi Bebek Müzikleri

Evcil Hayvanlarla Büyüyen Bebekler Daha Sağlıklı

Ana Rahminde Çekilmiş Etkileyici Bebek Gelişimi Fotoğrafları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Google Website Adres Değişikliği Güncellenmesi ve Yapılması Gerekenler

hayvanlara olan sevgisini gösteren insanın avuçları arasına aldığı köpek patileri

Sahipsiz Hayvanların Yurdu 6 Ankara Hayvan Barınağı