in ,

Oprah Winfrey’den Kadın Girişimcilere Tavsiyeler

Oprah Winfrey yoksulluk ve şiddet içinde geçen çocukluğuna rağmen günümüzde medya dünyasının en önemli insanlarından biri. Hayırsever ve girişimci kimliğiyle de bilinen Oprah Winfrey’in kadın girişimcilere elbette söyleyecek pek çok sözü bulunuyor.

Winfrey dünyadaki pek insanın hayatına etki eden bir isim. Kız öğrenciler için kurduğu liderlik akademisi de onun kadınlara ne kadar özen gösterdiğinin somut bir kanıtı olsa gerek.

Şimdi size Oprah Winfrey’in başta kadınlar olmak üzere tüm girişimcilere ve girişimci adaylarına faydalı olacağını düşündüğümüz tavsiyelerini aktaracağız.

1. Her zaman kendiniz olun.

“Kendim gibi hareket etmenin beni bu kadar zengin edeceğini bilseydim kendim gibi hareket etmeye daha erken başlardım. Kendiniz olun. Başkalarına özenmeyin.”

Oprah kimseyi taklit etmedi. Her zaman kendi bildiğini okudu ve gelmiş geçmiş en başarılı talk-show sunucularından biri oldu.

Orijinal olduğunuz sürece insanlar yaptığınız her işi destekler. Yeter ki birilerine yaranmak için tavrınızdan ödün vermeyin.

2. Risk alın.

“Hayattaki en büyük risk, risk almaya cesaret edememektir bence.”

Oprah başarıya konfor içinde ulaşmadı. Örneğin 1988 yılında programına Neo-nazileri davet etti. Daha sonra bundan pişmanlık duysa da bu durum Oprah’ın popülarite kazanmasına büyük katkı sağladı.

3. Esnek olmayı bilin.

“Zorluklara karşı göğüs germek yeni çözüm yolları bulmak için bulunmaz fırsattır.”

Girişimci olarak sürekli engellerle karşılaşırsınız. Hele de kadın girişimcilere karşı maalesef daha agresif yaklaşıldığını söylemek mümkündür. Ancak zorluklarla diş dişe mücadele edip hırpalanmak yerine esnek olmalı ve yeni duruma uyum sağlamayı öğrenmelisiniz.

4. Elinizden gelenin en iyisini yapın.

“Felsefem şudur: Kendi hayatından kendin sorumlusun. Ayrıca şu an elinden gelenin en iyisini yapmak bir dahaki sefere seni en iyi noktaya taşır.”

Hangi koşullar altında olursa olsun, Oprah izleyenlerine daima ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını tavsiye eder. Diş hekimiyseniz dünyanın en iyi diş hekimi olmaya gayret edin. İş hayatında da ürettiğiniz ürünlerin ve sunduğunuz hizmetlerin bir numara olmasına çalışın. İşinizi ciddiye alırsanız zaten finansal anlamda karşılığını bir şekilde alırsınız.

5. Hatalarınızdan ders alın.

“Yapamam dediğiniz bir şeyi yapmaya çalışın. Başarısız olursunuz muhtemelen. Sonra tekrar deneyin. İkinci denemede daha iyi iş çıkardığınızı göreceksiniz. Başarıya giden yol, başarısızlıklarla örülüdür. Cesaretinizin kırılmasına asala izin vermeyin.”

İş hayatında başarısızlık çoğu zaman kaçınılmazdır. Ancak başarısızlık dünyanın sonu değildir. Oprah’a, kariyerinin başlarında onun televizyon dünyası için uygun olmadığı söylendi. Ama o yılmadı. Hatalarından, başarısızlıklarından, hayal kırıklıklarından ders alarak aynı hataları tekrarlamadı ve bugünlere ulaştı.

6. Rakiplerinizi dert etmeyin.

“Sadece kendi hayatınızı kontrol edebilirsiniz. Maraton koşusunda rakiplerinizi kontrol etmek sizin hızınızı düşürür. Sadece koşmalısınız, elinizden geldiğince hızlı koşmalısınız.”

Bu rekabeti önemsememek anlamına gelmez elbette. Ancak başkalarının hayatına fazla müdahil olmayın. Kendi işinize konsantre olun.

7. İnsanlara yardım edin.

“Ne kadar yardım ederseniz o kadar yardım görürsünüz.”

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Page gibi isimler yardımsever olmalarıyla bilinmekteler. Oprah Winfrey de onlardan farklı değil. Winfrey kız öğrenciler için kurduğu bir liderlik akademisi bulunuyor. Geleceğin başarılı kadın girişimcilerinden bir kısmı bu akademiden mezun olacağa benziyor.

8. Paranın değil, tutkunuzun peşinden koşun.

“Sevdiğiniz ve sizi tatmin eden bir iş yapıyorsanız finans meselesini kafanıza fazla takmayın.”

Bir işe girerken ilk amacınız asla para olmasın. Ancak tutkuyla sevdiğiniz bir alanda faaliyet gösterirseniz başarılı olabilirsiniz. Zira yaptığınız işe olan sevginiz sayesinde asla bıkkınlık ve yorgunluk yaşamazsınız. Canla başla çalıştığınız bir iştede para illaki peşinizden gelir.

9. İyi dostluklar kurun.

“Size fayda sağlayabilecek insanlarla arkadaşlık kurun.”

Negatif, agresif ve kinci insanlar sizi alaşağı etmek ister. Bu nedenle pozitif ve donanımlı insanlarla arkadaşlık kurmaya çalışın. Bu demek değil ki tüm ilişkilerinizi menfaat eksenine oturtun. Sizi maddi ve manevi olarak geliştiren, size güven veren kişilerle arkadaşlık kurun. Ailenizi asla ama asla ihmal etmeyin.

10. Şükretmesini bilin.

“Sahip olduklarınıza şükrederseniz daha çoğuna sahip olursunuz. Sahip olamadığınız şeylere odaklanırsanız hiçbir zaman hiçbir şeyden tatmin olmazsınız.”

Oprah şükretmeyi bilen bir insan. Seyircilerine hediyeler verirken onu seyircilerin var ettiğinin farkında yani. Siz de müşterilerinize ve çalışanlarınıza teşekkür etmeyi bilin. Onlara hayatta ufak da olsa kolaylıklar sağlayın. Ufak bir indirim bile çok işe yarayabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Araç Sürücüleri İçin Bazı Faydalı Bilgiler

Pac-Man Oyunu Hakkında İlginç Bilgiler