Son 1 haftadır ülke gündeminden düşmeyen dünyanın en büyük online ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia, şimdi de dünya gündeminde. Ancak bu sefer çok farklı bir şekilde. Çin’den gelen bir açıklamaya göre ülke, kendi Wikipedia’sını açmak için çalışmalara başladı. Wikipedia’ya rakip olmak gibi bir amaçları olmadığını belirten yetkililer, şimdiden sitede çalışması için 20 bin kişiyi işe alma sürecini başlattı.
Çin Kültür Seddi
BBC’de yer alan habere göre,projenin Genel Yayın Yönetmeni ve Çin Kitap Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yang Muzhi, bu yeni ansiklopedinin Çin’in kültür seddi olacağını belirtti.
Projenin hayata geçmesi için çalışmaların hızlandırıldığını belirten Muzhi, Çin Ansiklopedisi olarak bilinen projenin 2018 yılında hazır olacağını belirtiyor. Projenin detayları ise şimdiden ilgi çekmeyi başarıyor.
100 farklı alanda katkı sağlaması için farklı üniversite ve araştırma enstitülerinden akademisyenlerin işe alındığı projenin konu başlıkları şimdiden belirlenmeye başlandı. Proje kapsamında 300 binden fazla konu başlığının girilmesi ve her birinin de yaklaşık 1.000 kelime uzunluğunda olması öngörülüyor.
Neden Kendi Wikipedia’larını Kuruyorlar?
Wikipedia’ya ya erişim 13 yıldır Çin devleti tarafından yasaklanmış durumda. Kullanıcıların katkılarıyla hazırlanan ve internetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia’ya erişim Çin’de yaşayanlar için imkansız. Çin devletinin kendi projesini geliştirmekteki amacı ise içeriğini kontrol edebileceği bir hizmet yaratarak internet ansiklopedisi alanındaki boşluğu doldurmak.
Konu hakkında konuşan yetkililer amaçlarının Wikipedia’yı taklit etmek olmadığını belirtiyor. Hükümet bu projeyle Çin’in bilim ve teknoloji alanında geldiği en son noktayı ortaya koymayı, siyasi mirasını desteklemeyi, kültürel gücünü artırmayı ve sosyalizmin temel değerlerini güçlendirmeyi hedeflediklerini de belirtiyor.
‘Dünyadaki en büyük ve en kaliteli yazar ekibini oluşturduk. Amacımız takipçi olmak değil, takip edilen olmak.’
Proje Çin’de Nasıl Karşılandı?
720 milyondan fazla aktif kullanıcıyla dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip olmasına karşın en sert kısıtlamaların uygulandığı ülkeler arasında da yer alan Çin’in projeye oldukça büyük bir bütçe ayırdığı biliniyor.
Proje Çin’de farklı tepkileri de beraberinde getirdi. Hükümetin bu girişiminin oldukça olumlu olduğunu düşünenlerin yanı sıra, hükümetin bu projeyle kendine yeni bir propoganda aracı yarattığını düşünenler de var.