in ,

Dövme Sildirme Yöntemleri Hakkında A’dan Z’ye Bilinmesi Gerekenler

Yaptırdığınız dövme, bir anda en büyük pişmanlıklarınızdan biri olduysa bu yazı tam olarak size göre!

Dövme yaptırmak kimisi için aylar yıllar süren bir süreçken, kimisi için bir anda alınan bir karardır. Ancak ani alınan bir karar, beceriksiz ellere teslim edilen bir dövme veya şimdi baktığınızda size kötü şeyler hatırlatan bir anı hayatınızdaki en büyük pişmanlıklardan birine dönüşebilir.

Eğer öyleyse, üzülmeyin! Çaresi var. Gelişen teknolojiyle birlikte istemediğiniz bir dövmeden kurtulmak mümkün. Ancak bu işlemin kolay olduğu söylemek mümkün değil. Gelin hep birlikte sizin için hazırladığımız kapsamlı dövme sildirme rehberimize göz atalım.

Dövme Sildirme Yöntemleri

Dövme Çıkartma Kremleri

TCA İşlemi

Lazerle Dövme Sildirme

Dövme Sildirme İşleminden Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey

Dövme Sildirme Yöntemleri

Memnun kalmadığınız veya yaptırdığınız için pişman olduğunuz bir dövmeyi sildirme kararı almak zordur. Ancak nasıl sildireceğinize karar vermek çok daha zor olabilir. Hem internet dünyasında, hem de farklı uzmanların görüşlerinde bu süreçle ilgili ayrışmalar olduğunu görebilirsiniz. Lazer, farklı kimyasallar ve piyasada dövme sildirme kremi adı altında satılan ürünler dövme sildirme yöntemleri arasında en çok ön plana çıkanlar. Ancak pek çok uzman lazerle sildirme dışındaki yöntemleri önermemekte. Gelin şimdi birlikte bu yöntemlere daha detaylı bir şekilde.

Dövme Çıkartma Kremleri

En iyi dövme çıkartma şekli olarak pazarlanan dövme sildirme kremleri pek çok farklı markada piyasada bulunabilir. Çeşitli markalar altında satılan dövme temizleme kremleri özellikle yurtdışında pek çok markette bile kolaylıkla bulunabilir. Hatta dövme sildirme yazdığınızda, Google bile size bu ürünlerle ilgili pek çok reklam şeridi gösterecektir.

Bu kremler ve jeller farklı  formülasyonlarda hazırlanır. Genellikle bu kremlerin içinde TCA, hidrokuinon veya çeşitli asitler birincil aktif madde olarak kullanılır. Tekrarlanan uygulamalarla dövmenizin giderek solup kaybolacağını vaat eden bu ürünler çoğunluk cildinizde olumsuz etkiler bırakacaktır.

Bu ürünler genellikle kremin gerçekte nasıl işlediği konusunda belirsiz olmasına rağmen ikna edici  pek çok fotoğrafla pazarlanır. Üstelik lazer tedavisine göre oldukça ucuz bir opsiyon olarak karşımıza çıkan bu yöntem maalesef pek de işe yaramıyor.

Tüm cilt tipleri için formüle edildiği, kimyasal bir serumun cildin mürekkep lekeli katmanlarına derinlemesine nüfuz ettiği ve mürekkebi hücresel düzeyde parçaladığı iddia edilen bu ürünler işlevsiz. Çünkü dövme mürekkebine ulaşmak için epidermis yoluyla dermise nüfuz etmeleri pek de mümkün değil. Ettiği takdirde de, topikal madde dermise nüfuz edip dövme mürekkebini yok ederse, çevreleyen deri dokusunda hasara neden olup, ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.

TCA İle Dövme Sildirme

TCA dövme sildirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor. Özellikle lazer teknolojisinden dövme sildirmenin tek yolu olarak bilinen ve çok yaygın olarak uygulanan bu yöntem biraz rahatsız edici olabilir. Özellikle fotoğraflar için şimdiden özür dileriz.

TCA içerisinde oldukça yoğun miktarda asit içeren bir kimyasaldır. Dermetolojik problemlerin giderilmesi amacıyle kullanılan bu madde ciltte bir çeşit kimyasal peeling etkisi yaratır.TCA’nın içerisinde bulunan asit deri üzerinde bir peeling etkisi yaratarak deriyi yavaşça soyar. Zaman içerisinde kendini yenileyen cilt daha farklı ve taze bir görünüm kazanır.

Sadece dövme silmek için değil, aynı zamanda cilt bakımında da kullanılan bu maddenin en önemli özelliği içerdiği asittir. Asit miktarı TCA’yı çok zararlı bir madde haline getirebilir. Dövme sildirmek için kullanılan TCA’lar genellikle %50 oranında asit içermektedir. Cilt tipi TCA kullanımında oldukça önemlidir. Farklı derecelerde hazırlanan TCA’lardan kendi cilt tipinize uygun olanı seçmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda hassas ciltlerin TCA’yı vücutlarında bekletme süreleri de önemlidir.

Kol, sırt ve bacak bölgesindeki dövmeleri silmek için %50, göğüs bölgesindekiler için  %40 oranında TCA yeterli olacaktır.

TCA’nın nasıl uygulandığını anlatmadan önce TCA kullanımının uzmanlar tarafından tavsiye edilmediğini belirtelim. Bazı uzmanlar her ne kadar bu işlemi doğru yapıldığı takdirde zararlı bulmasa da, oldukça kuvvetli bir asitle uğraşmanın çok da güvenli olduğunu söylemek mümkün.

Nasıl Uygulanır?

Uygulama öncesi dövmenin bulunduğu bölgeyi dezenfekte edip, kurulayın. Daha sonra TCA’yı bir kulak çubuğu veya pamuk yardımıyla hızlıca tüm dövmeye uygulayıp maksimum 1,5 dakika bekletip bol suyla yıkayın. Yıkadığınız suyu çeşme değil, içme suyu olarak tercih etmeniz daha hijyenik olacaktır. İşlem sonrası cildinizi kurulayıp, üzerine Bepanthol sürün. Aşırı nemlendirmekten kaçınarak bir süre kremi günde iki sefer sürmeye devam edebilirsiniz.  Bu uygulamayı ayda bir tekrar edebilirsiniz. Bu süreç dövme boyutuna göre farklılık gösterebilir.

Acı Hissi Nasıl?

Tahmin edebileceğiniz üzere TCA içerdiği asit nedeniyle ciddi bir yanma hissiyatı yaratacaktır. Bu hissin seviyesi uygulanan bölgeye, bölgenin büyüklüğüne ve sizin cilt hassasiyetine oldukça bağlıdır.

TCA ile İlgili Sık Sorulanlar

1.Daha yoğun asitli TCA kullanırsam, daha iyi çözüm alır mıyım?

Muhtemelen hayır. Hatta tam tersi yüksek asit cildinizde leke kalmasına neden olabilir, kimyasal yanıklar oluşturabilir.

2.TCA’yı cildimde ne kadar süre tutmalıyım?

Cilt hassasiyetinize bağlı olarak bu süre değişebilir. Ancak unutmayın TCA oldukça hassas bir kimyasal. Bu nedenle 1.5 dakikadan fazla cildinizde kalmasına izin vermeyin.

3.Cildimde kanamalar var ne yapmalıyım?

TCA kullandığınızda cildinizde pek çok etki gözlemleyecekseniz. Eğer sizi çok rahatsız eden bir durum olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek yardım isteyin.

Lazerle Dövme Sildirme

Lazer şu an için bilinen en güvenli ve garantili dövme sildirme yöntemidir. Her geçen gün daha da yaygınlaşan ve farklı lazer tiplerinin geliştirilmesiyle gittikçe daha kaliteli hale gelen bu yöntem, oldukça karmaşık bir sürecede sahiptir.

Nasıl Çalışır?

Dövme mürekkepleri ağır metal bileşiklerinden oluşurlar. İçerisin kurşun, bakır, manganez ve civa gibi metaller bulunduran mürekkepler kalıcıklarını bu metallere borçludurlar. Kimi zaman dövme yaptıranlarda görülen alerjik reaksiyonlar bu metaller nedeniyle oluşmaktadır.

İşte dövme işlemi sırasında bu metaller deri altına enjekte edilir. Bağışıklık sistemi bu parçacıkları yabancı davetsiz misafirler olarak algılar ve onlara karşı koymak için beyaz kan hücrelerinden oluşan ordularını gönderir. Beyaz kan hücreleri daha sonra küçük mürekkep parçacıklarını karaciğere yönlendirerek işlenir ve atılırlar. Ancak mürekkep parçacıklarının birçoğu beyaz kan hücrelerinden çok daha büyüktür, bu yüzden bu parçalar vücuttan atılamaz ve oraya yerleşir. İşte bir dövmenin ilk yapıldığında daa parlak olmasını sağlayan da tam olarak budur. Anlayacağınız dövmemize rengini ve şeklini veren şey büyük metal parçacıkları.

İşte lazerle yapılan işlem bu büyük metal parçalarını parçalamak. Parçalan metal parçaları beyaz kan hücreleri tarafından vücuttan atılır, bu sayede dövmemiz yavaş yavaş silinmeye başlar.

Dövme giderici lazerler, Q-anahtarlı lazerler veya ultra-kısa darbeli lazerler olarak da adlandırılırlar ve aşırı derecede sıcaktır, çok dar bir frekansta çalışırlar ve çok hızlıdırlar. PicoLaser adı verilen dövme çıkarma lazeri, saniyenin trilyonuncu saniyesinde pikosaniye cinsinden çalışır. Bu hız ve ısı, mürekkep parçacıklarını parçalamak için çok önemlidir. Fototermoliz adı verilen bu süreç aynı zamanda lazer epilasyonda da kullanılır.

Lazerler mürekkep parçacıklarını ısırık büyüklüğünde parçalara ayırdığında, beyaz kan hücreleri onları karaciğere nakletmek için yola çıkarlar. Şimdi bu nispeten kolay gelebilir, ancak pahalı dövme işlemi genellikle birkaç tur muamele gerektirir ve iz bırakabilir. Daha koyu pigmentler daha kolay emilirken, daha hafif ve daha yansıtıcı mürekkepler lazerlere karşı daha az duyarlıdır.

Acı Hissi Nasıl?

Lazer öncesi herkesin genel endişesi ne kadar acıyacağı yönünde olur. İtiraf edelim, evet acıyor. Çünkü lazerler mürekkep parçacıklarını binlerce derece ısıtıyorlar, oldukça hızlı gerçekleşen bu işlem deriyi yakmayarak, direk mürekkebe yöneliyor. Bir şok dalgası içine yerleşen enerji oldukça acı verici olabiliyor.Şok dalgası cilt boyunca titreşir ve cildin üst tabakasını kaldırıp beyaza veya “donmaya” neden olur. Ağrılı olmasına rağmen, bu etki genellikle sadece birkaç saniye sürer.

İşlem Maliyeti Ne Kadar?

Lazerle dövme işlemi oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu nedenle çok ucuz bir işlem olduğunu söylemek mümkün değil. Seans başı ücretlendirilen lazer işlemi, dövmenin yeri, boyutu, kalitesi, renklilik oranı gibi birbirinden farklı faktörlere göre farklı fiyat aralıklarında yer alır. Bu nedenler farklı merkezlerle konuşarak, farklı fiyatlar alarak en uygun olanı bulmanız gerekmektedir.

Lütfen ucuz olsun diye hijyenik olmayan bir tesis tercih etmeyin!

Lazer Öncesi Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

1.Beklentilerinizi Yükseltmeyin

Daha öncede belirttiğimiz gibi dövme sildirme işlemi her dövmede aynı sonucu vermiyor. Üstelik hiç bir yöntem dövmenizi tamamen silmeyi de garanti edemez. Dövmenizin büyük bir kısmı silinse bile, cildinizin gördüğü olumsuz işlem ciddi bir iz bırakabilir. Bu nedenle dövme silme işleminde uzman ya da en azından tecrübesi olan bir doktorla konuşarak, sizin dövmenizde nasıl bir silme işlemi olacağını öğrenebilirsiniz. Bu da beklentilerinizin çok yükselmesinin önüne geçecektir.

Bunların yanı sıra dövmeyi yaptırmak 1-2 seans sürmüş olsa da, dövmeyi sildirmek çok daha uzun süre alacaktır. Bu sürece kendinizi hazırlayın. Bu süreç içerisinde yaşayacağınız acıyı da hesaba katarak durumun farkında olun. Bu sayede hayalkırıklığı yaşama ihtimaliniz çok daha düşük olacaktır.

2. Uzun Bir Tedavi Sizi Bekliyor

Dövme sildirmek maalesef yaptırmaktan çok daha uzun bir süreç. Üstelik sizin dövmenizin kaç seans lazer tedavisiyle silinebileceğini kestirmek çok mümkün değil. Bu nedenle dövme sildirme işlemi gibi ciddi bir sürecin içerisine girmeden önce hem maddi, hem de manevi olarak kendinizi hazırlamanız gerekiyor.

Üstelik lazere sildirme tedavisinde seanslar arası sürede oldukça önemli. Doğru aralıklarla seanslara gitmeli, bu seansları aksatmamalısınız. Çünkü laze lazer tedavisi uygulamak cilt tahrişi ve açık yaralar gibi yan etkileri artırabilir. Seanslar arasındaki ortalama süre 4-6 haftadır, ancak bu durum kişiden kişiye ufak farklılıklar gösterebilir.Bazı durumlarda, tedaviler arasında beklemek için minimum sekiz hafta önerilir. Dövmenin büyüklüğü, kullanılan boya kalitesi, yapılan dövmenin profesyonelliği bu süreçte oldukça etkili olacaktır.

3.Dövmeniz Nerede?

Dövme yaptırmadan önceki süreçte, dövmeyi nereye yaptıracağınızı uzun süre düşündüğünüzü eminim. Göz önünde mi olmalı, yoksa sık sık görüp sıkılmayacağını bir yere mi dövme yaptırmalısınız? İşte dövmeden önce uzun uzun düşünüp cevap vermeye çalıştığınız bu sorular, dövme silme işleminde farklı bir şekilde karşınıza çıkacaktır. Çünkü dövme sildirme işleminde dövmenizin nerede olduğu oldukça önemli.

Kan akışının daha yavaş olduğu, kalpten uzak bölgelerde yer alan dövmeleri sildirmek çok daha zordur. Eğer ayağınızda, ayak bileğinizde bir dövmeniz varsa biraz şanssızsınız.

Anlayacağınız kalbe yakın ve kan akışınızın yoğun ve hızlı olduğu bölgelerde şansınız çok daha yüksek. Üstelik bu sadece dövmenin silinme sürecinde değil, aynı zamanda dövme sildirdikten sonra iyileşme sürecinde de etkili. Anlayacağınız eğer dövmeniz kalbinizden çok çok uzaktaysanız, aklınızdan da uzak tutarak o dövmeyi sildirmeyi daha az düşünürseniz daha iyi olur.

4. Amatörler Başa Bela

Bildiğiniz üzere dövmenin profesyonel ellerden çıkmış olması oldukça önemlidir. Renk ve çizgi kalitesini oldukça etkileyen profesyonel dokunuşlar, dövmenin silinme işleminde de oldukça önemlidir. Kullanılan renklerin kalitesi, mürekkebin gömülü olduğu derinlik ve derinin altına aynı seviyede enjekte edilip edilmediği dövme sildirme işleminin kolaylığını ve zorluğunu belirler. Eğer dövmenizi yapan kişi profesyonel bir dövme sanatçısıysanız oldukça şanslısınız demektir. Çünkü bu onun dövme mürekkebini doğru bir şekilde kullandığını gösterir. Bu da dövme silme işleminin hem süresini, hem acısını azaltacaktır.

Eğer dövmeniz amatör bir elden çıktıysa vay halinize! Amatör dövmeler genellikle düzensiz bir el ile uygulanır, bu da çıkarmayı zorlaştırabilir.

5.Lazer Seçimi Önemli

Eğer renkli bir dövmeye, özellikle çok fazla sayıda farklı rengi içerisinde bulunduran bir dövmeye sahipseniz farklı lazer türlerini araştırmanız gerekebilir. Çünkü farklı renkleri tedavi eden farklı lazer dalga boylarında dövme çıkarma işlemi için çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

Lazer dövme teknolojisi, son yıllarda PicoSure lazer aplikatörü ile öne çıkan önemli bir gelişme gösterdi. PicoSure, kaldırılan renklere bağlı olarak üç dalga boyunda çalışır. Süreç halen çok sayıda seansı gerektiriyor, ancak modern lazerle çıkarma tedavilerinin sonuçları çok daha iyi.

Aynı zamanda dövme renklerinize bağlı olarak, farklı lazer tedavilerini kullandığınız karışık bir tedavide doğru çözüm olabilir. Üstelik pek çok uzman da farklı mürekkep renklerinin farklı lazer dalga boylarına daha iyi tepki verdiğini, bu nedenle eğer dövme çok renkliyse, sadece bir lazer ile muamele edilemeyeceğini belirtiyor.

6. Tedavi Boyunca Yaşayacağınız Sıkıntılardan Haberdar Olun

Kabarcıklar, şişkinlik, dövmenin yükseltilmesi, kanama, kızarıklık ve geçici kararma dahil, tedavi sonrası görülebilecek bir dizi belirti bulunmaktadır. Tüm bu sıkıntılar yaygın olarak görülse de, genellikle birkaç hafta içinde azalır. Her zaman olduğu gibi, endişelendiğiniz durumları veya uzun süren rahatsızlıkları  doktorunuza danışmayı unutmayın.

7. Yan Etkiler Olacaktır

Bu kadar ciddi bir işlemin ister istemez oluşan ciddi yan etkileri vardır. En sık görülen yan etki cildin koyulaşması veya incelerek hafiflemesidir. Bu duruma hiper-pigmentasyon veya hipo-pigmentasyon adı verilir. Bu genellikle tedaviden 6-12 ay sonra kendiliğinden düzelir. Yara izleri aynı zamanda enfeksiyon, yanıklar ve deride dokusal değişiklikler gibi potansiyel bir riskleri beraberinde taşır. Bu nedenle özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bunun nedeniyse işlem yapılan bölgede sadece boya olmamasıdır, unutmayın o bölge aynı zamanda normal pigmentlere de sahip.

8. Koyulaşma Görülebilir

Beyaz mürekkep içeren renkler de dahil olmak üzere, kozmetik dövmelerde kullanılan mürekkebin bir kısmı, titanyum dioksit nedeniyle tedaviden hemen sonra koyulaşabilir (oksitlenebilir). Bu genellikle daha ileri tedavilerle düzeltilebilir.

Dövmelerde kullanılan mürekkepler koyu renklere veya griye dönüşecek demir içerebilir. Birden fazla tedaviyle çözülebilecek bu sorun, geçici olarak daha koyu bir cilde sahip olmanıza neden olabilir.

9. Koyu Ciltler Daha Zorlu

Daha koyu cilt tonlarında yapılan dövme sildirme işlemi daha yüksek hipo-pigmentasyon riski taşır. Koyu tenli insanlar elbette  lazerle dövme sildirme işlemi yaptırabilir, ancak hipo-pigmentasyon riski yüksektir, çünkü lazer cildinizden pigment kaybına neden olur. Bu nedenler doktorunuz dikkatli davranmalı ve riski en aza indirgemek için daima bir test yerinde işlem yapmalıdır.

10. Öncesi-Sonrası

Lazer dövme çıkarma işlemi, kalifiye bir teknisyen veya doktor tarafından gerçekleştirildiğinde genellikle güvenlidir. Ancak siz genede bu sürece başlamadan önce ve süreç boyunca, durumunuza bağlı olarak ortaya çıkabilecek tüm yan etkileri ve riskleri sormaktan çekinmeyin. Benzer cilt tipleri ve dövmelerdeki diğer hastaların önce ve sonrası resimlerini görmek isteyin. Bu sizin sürece daha kolay hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda beklentilerinizi daha iyi bir şekilde geliştirmenizi sağlayacaktır.

Gördüğünüz gibi dövme sildirmek, dövmeyi yaptırmaktan çok daha uzun ve uğraştırıcı bir süreç. O yüzden yaptıracağınız dövmeyi doğru bir şekilde seçmeniz çok önemli. Unutmayın dövmeniz sizin bir parçanız olacak, ona değer verin!

16 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlham Veren Başarı Hikayesi: IKEA Kurucusu Ingvar Kamprad

Savaşçı Anne, Herkese Umut Olmak İçin Bebeğini Emziriyor!