Pazarda ya da markette hünnap denen bir meyve çeşidi görüp “Hünnap nasıl bir meyve acaba?” diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz!
Çünkü yazımızda bu ilginç meyveyi yakından tanıyacağız, hünnapla yapılan tatlı tarifleri sunacağız ve hünnap faydaları hakkında bilgi vereceğiz.
Hünnap Nedir?
Hünnap Çin kökenli bir meyvedir. 4000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen bu meyvenin günümüzde 400’e yakın türü vardır. Bugün özellikle Rusya, Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Batı Amerika’da yetiştirilmektedir. Tat olarak ise kırmızı elmayı andırmaktadır.
Olgunlaşınca Kırışır
Hünnap tıpkı zeytin gibi etlidir ve tek bir çekirdeği vardır. Genelde can eriği boyutlarındadır. Dışındaki kabuğu incedir ve bu kabuk da yenebilir. Çekirdeğinin içinde ise iki tane tohum bulunmaktadır. Ham hünnap yeşil renkte olur, olgunlaştıkça kızıl kahverengi bir görünüm alır. Yenmeye hazır hünnap ise tamamen kırmızı renktedir. Kızarmaya başladıktan hemen sonra hünnap meyvesi yumuşar ve kırışmaya başlar. Eğer hünnap kırışıklı bir hal aldıysa toplanmaya ve yenmeye hazır demektir. Özellikle kurak bölgelerdeki hünnaplar nem kaybı nedeniyle süngerimsi bir yapıya sahip olur. Pek çok kültürde ilaç olarak kullanılan hünnap, özellikle çayı yapılarak tüketildiğinde boğaz ağrısına iyi gelir.
Sıcağı Sever
Farklı sıcaklıklara karşı dirençli olan hünnap, sıcak bölgelerde daha kolay yetişmektedir, ancak -2 dereceye kadar da direnç gösterebilmektedir. Yani yaz mevsiminin uzun ve sıcak geçtiği bölgeler, hünnap için en ideal bölgelerdir.
Hünnap ağacı küçüktür ve mevsimler arası yapraklarını döker. Ufak olmasına rağmen Florida gibi yerlerde boyu 12 metreye kadar uzayabilir. Hoş görünüşlü bir ağaçtır, ancak zikzak şeklinde dikenleri vardır genelde. Hünnapın yaprakları oval şeklindedir ve ufaktır.
Besin Değerleri
100 gram hünnap meyvesinin bir günlük besin değerleri şöyledir:
Enerji: 79 kalori – Günlük besin ihtiyacının %4’ünü karşılar.
Karbonhidrat: 20.5 gram – %16
Protein: 1.2 gram – %2
Yağ: 0.2 gram – %1
A vitamini: 40 miligram – %1
C vitamini – 69 miligram – %115
Sodyum: 3 miligram – %1
Potasyum: 250 miligram – %5
Kalsiyum: 21 miligram – %2
Bakır: 0.07 miligram – %8
Demir: 0.5 miligram – %6
Fosfor: 23 miligram – %3
Hünnap Fidanı Nasıl Dikilir?
Hünnap fidanı, tarlada yetiştirilen, kökü direk toprakta olan fidan yaprağını döktükten sonra dikime hazır hale gelen ve belli dönemlerde(Kasım-Nisan Ayları arası) satışa sunulabilen-dikilebilen hünnap fidanı demektir. Hünnap fidanı dikerken kökleri hava almayacak şekilde ekilmelidir. Kökleri nemlendirip dikmek gerekir.
Hünnap Nasıl Yetiştirilir?
Hünnap, sıcak ve güneşli yerleri sever. Bu şartlar sağlandığı zaman pek bir zahmeti yoktur. Ancak hünnap ağaçlarının gölgede kalmamasına dikkat edilmelidir. Kuraklığa karşı dirençli olan hünnap ağacı, düzenli sulanırsa daha kaliteli meyve verir.
Bir hünnap ağacındaki meyveler aynı zamanda olgunlaşmaz. Dolayısıyla hasat aynı anda olmaz zorunda değildir. Ancak genelde birkaç haftalık aralarla meyve toplanabilir. Daldan yeşil olarak koparılan hünnap, evdeyken olgunlaşmaz. Kırmızı renkteki hünnap ise oda sıcaklığında bir hafta kadar tazeliğini korur. Kuru ya da yaş olarak tüketilebilir. Özellikle Uzak Doğu’da taze hünnap daha kıymetlidir ve neredeyse her pazarda bulunur. Ayrıca ağaçtayken kendiliğinden kurumuş hünnap, ticari olarak daha elverişli ve sağlıklıdır, zira kurutmak için ek kimyasal maddeler gerekmez.
Marketlerde ve pazarlarda Haziran-Kasım arasındaki dönemde taze olarak bulunabilir.
Hünnap Nasıl Kurutulur?
Eğer taze hünnapı kurutup daha sonra da yemiş olarak tüketmek istiyorsanız yapmanız gereken bazı işlemler var. Şimdi bunlara göz atalım:
Şok Yapın
Bir tencereye ağzına kadar su doldurup kaynatın ve taze hünnapları 1-2 dakika bekletin. Daha sonra hemen hünnapları buzlu suya koyun. Böylece hünnapın dış kabuğu çatlar, bu durum da kurutmaya daha elverişli olmasını sağlar.
Limonlu Suda Bekletin
Hünnapı, içinde %50 limon suyu %50 soğuk su bulunan bir kapta bekletin. Meyvelerin iyice su çekmesini sağlayın ve en az 10 dakika bekleyin. Daha sonra meyveleri alıp bir kağıt havluda kurumaya bırakın. Bu işlem kuru hünnapın raf ömrünü uzatır.
Kurutma İşlemi
Meyveleri bir fırın tepsisine dizin ve birbirlerine temas ettirmeyin. 300 derece sıcaklıktaki fırına yerleştirin ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Alternatif olarak bir tepsiye dizdiğini hünnapları kalorifer peteğinin üzerinde de kurutabilirsiniz. Tepsinin üzerini bir örtüyle kapatmayı unutmayın.
Kontrol Edin
Hünnapların eşit şekilde kuruduğundan emin olmak için sık sık kontrol edin. Ortalama 24 saat içinde hünnaplarınız kurur. Tabii bu süre meyvelerin büyüklüğü, nem oranı, sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Kuru hünnapın dış yüzeyi deri gibi olur, ancak yine de yumuşaktır.
Cam Kavanozda Bekletin
Hünnaplarınız kuruyunca cam kavanoza yerleştirip 7-8 gün bekleyin. Kavanozu günlük olarak çalkalayın, bu durum meyvelerin yer değiştirmesini ve daha iyi kurumasını sağlar. İyice kuruduktan sonra plastik poşetlerde saklayabilirsiniz.
Kuru hünnap direkt olarak yenebilir ya da tatlılarda kullanılabilir. İsteğe uygun olarak bir miktar tuz ekleyip yiyebilirsiniz. Kuru hünnap, Medine hurmasına çok benzer. Bazen ikisi arasında ayrım yapamayabilirsiniz. 😀
Hünnapın Faydaları Nelerdir?
Hünnapı nasıl tüketirseniz tüketin, içindeki antioksidan ve organik bileşik sağlığınıza olumlu katkı sağlar. Şimdi gelin bu meyvenin sağlığa faydalarına bakalım.
Uykuyu Düzenler
Uykusuzluk ve halsizlik çeken insanlar, eğer hünnap çekirdeği özü tüketirlerse bu sıkıntılardan kurtulabilirler. Hünnapın içindeki organik bileşikler zihne ve bedene ferahlık verir. Eğer gece uyumakta zorluk çekiyorsanız bir miktar hünnap tüketimi bu derdinize derman olabilir.
Kemikleri Güçlendirir
İçeriğindeki kalsiyum, fosfor ve demir gibi maddeler sayesinde hünnap kemik gelişimini olumlu etkiler. Yaşlandıkça kemiklerin güçsüzleştiği bilinen bir gerçektir. Ancak hünnap tüketimi bu durumu yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir.
Stres ve Anksiyete İyi Gelir
Hünnapın psikolojiye olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir. Hormon seviyesini dengeleyen hünnap bedene ve zihne rahatlama yaşatır. Stres ve anksiyete yaşayan insanlar, kurutulmuş hünnap tüketirlerse stres ve kaygı düzeylerinde azalış meydana geldiğini göreceklerdir.
Sindirimi Düzenler
Hünnap, sindirim sistemini de düzeltir. İçindeki lif miktarı nedeniyle tüketilen gıdaların daha kolay sindirilmesini sağlar. Şişkinliği ve kabızlığı önler.
Cilde Faydalıdır
Hünnapın hem meyvesi hem de özütü cilt rahatsızlıklarını ve yanmaları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Egzema, akne ve sedef gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılması için tüketilmesi faydalı olan hünnap ciltteki kırışıklıkları da önler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Hünnap bağışıklık sistemini farklı yollarla güçlendirir. İçeriğindeki A, C vitaminleri, doğal asitler ve antioksidan maddelerle vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder, kronik hastalıkların şiddetini azaltır. C vitamini sayesinde yeni kan hücrelerinin oluşmasına katkı sağlar.
Kilo Aldırmaz
Kilo vermek isteyenler, genelde meyve ve sebze ağırlık beslenir. Hünnap da bu bağlamda sağlıklı bir besindir ve düşük kalorilidir. Protein ve lif bakımından zengin olan hünnap öğünler arasında acıkmanızı engeller ve kilo almanızı engeller. Tam bir diyet meyvesidir yani.
Kan Dolaşımını Düzenler
Hünnap demir ve fosfor bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu maddeler de alyuvarlarda bol miktarda bulunur. Yani kansızlık çekiyorsanız, diğer bir ifadeyle kaslarınız ağrıyorsa, aşırı yorgunluk duyuyorsanız, kabızlık yaşıyorsanız, zihniniz bulanıksa demir ve fosfor eksikliği çekiyor olabilirsiniz. Bu yüzden hünnap tüketmek vücudunuzdaki kan akışını ve kan üretimini hızlandırır.
Ayrıca hünnapın içindeki alkaloid ve saponon adlı maddeler, vücuttaki kanda bulunan toksinleri yok eder. Yani antioksidan yapısıyla hünnap kanınızı temizler ve daha enerjik hissetmenizi sağlar.
Kansere Düşmandır
Kanser ve hünnap arasındaki ilişki kesin olarak henüz tespit edilememiş olsa dahi şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar hünnapta bulunan biyoaktif bileşiklerin vücuttaki serbest radikallerin sayısında azaltma meydana getirdiğini ve kanser hücrelerinin dağılmasını önlediğini göstermektedir. Hünnap, içeriğindeki antioksidan maddeler nedeniyle kansere ve kalp rahatsızlıklarına karşı önleyici bir yöntem olarak tüketilebilir.
Soğuk Algınlığına Çok İyi Gelir
Boğazları üşüttüğünüz zaman tavuk çorbası ya da portakal suyu yerine bu kez hünnap yemeyi deneyin. Portakaldan 10 kat daha fazla C vitamini içermesi nedeniyle soğuk algınlığıyla halsiz düşmüş bedeni çabucak toparlar.
Hünnapla Yapılabilecek Tatlılar
Hünnap özellikle tatlılarda ve pastalarda kullanılan leziz bir meyvedir. Ayrıca hünnaptan içecek de yapabilirsiniz. Şimdi dilerseniz hünnap ile yapabileceğiniz bazı tatlı tarifleri sunalım.
Kore Usulü Tarçınlı Hünnaplı Çay
Özellikle kış aylarında yapabileceğiniz bu sıcak içecek, midenizi ve boğazınızı rahatlatır. Gevşeyip stres atmanızı sağlar. Soğuk havalarda içinizi ısıtmak için bu içeceği şiddetle tavsiye ederiz.
Malzemeler
40 adet kuru hünnap
50 gram zencefil
80 gram esmer şeker
15 gram çubuk tarçın
3 litre su
Arzuya göre bal
Yapılışı: Zencefilleri ve kuru hünnapları yıkayın. Zencefili soyup ince ince dilimleyin.
Zencefil dilimlerini, kuru hünnapları ve 3 litre suyu düdüklü tencereye koyun. Orta ateşte 10 dakika kaynatın. Sonra ateşin altını kısıp 10 dakika daha kaynatın. Son olaraksa karışımın içine şeker ekleyip 5 dakika daha kaynatın. İsteğe göre içine bal katıp servis edin.
Hünnaplı Kek
Malzemeler
1 su bardağı esmer şeker
Yarım su bardağı hindistan ceviz yağı
2 avuç kuru ya da yaş, dilimlenmiş hünnap
1 yemek kaşığı vanilya
1 bardak su
2 su bardağı tam buğday unu
1 yemek kaşığı kabartma tozu
Yarın çay bardağı limon suyu
Yarım yemek kaşığı tuz
Yapılışı: Fırını önceden 150 derecede ısıtın. Bir kap içinde esmer şeker, hindistan cevizi yağı, dilimlenmiş hünnap, limon suyu, vanilya ve suyu karıştırın. Bu karışımı kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. (Fazla kaynatırsanız karışımın tadı acı olur)
Bir kasenin içinde un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Diğer kaptaki karışımla, bu karışımı birleştirin ve kek kalıbına bu son karışımı boşaltın. Karışımın üstünü de badem veya cevizle süsleyebilirsiniz.
45 dakika kadar pişirin. Çatal batırdığınızda çatalın kekten temiz olarak çıkması, kekin iyi piştiğini gösterir.
Hünnaplı Smoothie
Malzemeler
1 adet muz
1 avuç yaban mersini
5-6 adet hünnap
2 bardak süt
Yapılışı: Smoothie hazırlamak dünyanın en kolay işlerinden biri biliyorsunuz. Tüm malzemeleri blender’a atın ve çorba kıvamına gelene kadar karıştırın. İşte bu kadar basit. Eğer daha farklı smoothie tarifleri de arıyorsanız Birbirinden Lezzetli 15 Smoothie Tarifi yazımıza göz atabilirsiniz.
Hünnaplı Kurabiye
Malzemeler
1 su bardağı fındık ezmesi
1 kase kuru hünnap
1 yemek kaşığı vanilya
1 adet yumurta
Yapılışı: Fırını önceden 200 derecede ısıtın ve fırın tepsisini hazırlayın. Kuru hünnapları blender’da iyice çekin. Sonra fındık ezmesi, vanilya ve yumurtayı, öğütülmüş hünnapla karıştırın. Bu karışımı da bir miktar blender’dan geçirin. Daha sonra elinizle kurabiye şekline getirin bu karışımı. Çatalın arkasıyla kurabiyelere bastırarak daha sıkı olmalarını sağlayabilirsiniz. 10 dakika fırında pişirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Afiyet Olsun! 😉