Sırf kadın olduğunuz için kaç defa “Yapamazsın” sözünü duyduğunuzu hatırlıyor musunuz?
Biliyoruz, çok duydunuz!
Ama artık kadınlar için de hayat kolaylaşıyor.Kadın girişimciler günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar iş hayatına entegre olmaya başlamış durumda. Kadınların iş hayatındaki yerine yönelik uzun süredir devam eden önyargılar ve basmakalıp düşünceler gittikçe silikleşmeye başlıyor ve kadınların iş hayatında varlığı daha çok kabul ediliyor.
Esasında kadınlar butik işletmelerden Forbes 500 listesindeki milyar dolarlık şirketlere kadar pek çok sektörde faal durumdalar. Sizlerle daha önce kendi alanlarında oldukça başarılı, son on yılın en iyi kadın girişimcilerini paylaşmıştık. Bu kadınlar pek çok kadına ilham olmaya devam ediyor.
Ancak pek çok kadın girişimcinin, start-up sürecinde karşılaştığı pek çok zorluk mevcut. Biz de bu konuda iş kadınlarına ya da iş kadını adaylarına yönelik faydalı olacağını düşündüğümüz bazı tavsiyelerde bulunacağız. Umarız iş dünyasında kadın-erkek eşitliği bundan sonra yıllarda daha pozitif bir noktaya doğru evrilir ve insanlar cinsiyetlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kalmazlar.
1. Kendinize Karşı Dürüst Olun.
Kendinize karşı dürüst olmazsanız kimseye karşı dürüst olamazsınız. Bunu bir defa aklınıza kazıyın. Yani başlangıçta kişinin kendisiyle yüzleşmesi zordur tabii. Kendimize karşı objektif olmakta zorlanırız; ancak iş hayatına giriş yapan biri olarak güçlü ve zayıf olduğunuz yönleri tespit etmelisiniz. Mümkün olduğunca güçlü olduğunuz yönlere ağırlık vermeli ve zayıf olduğunuz konularda başkalarından yardım almayı denemelisiniz. İş hayatında A’dan Z’ye her şeye hakim olmak zorunda değilsiniz. Gerektiğinde bilgi ve becerinizin olmadığı konularda işin uzmanından yardım almak hayatını son derece kolaylaştırır. Yardım istemek, zayıflık değil; bilakis profesyonellik göstergesidir.
2. Müşterilerinizi Tanıyın.
Kurduğunuz şirketin kimleri hedeflediğini bilmeniz gerekir. Hedef müşteri profiliniz kim? Emekli insanları mı ana müşteriniz olarak görüyorsunuz, yoksa üniversite sınavına hazırlanan gençleri mi? Eğer kime hitap ettiğinizi bilirseniz buna uygun stratejiler gerçekleştirir ve hedef müşterilerinize daha rahat ulaşabilirsiniz. Örneğin müşteri kitleniz gençlerden oluşuyorsa onların vakit geçirdiği sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Müşteri kitleniz daha olgun kişilerden oluşuyorsa daha klasik yöntemleri uygularsınız. Velhasıl, müşterilerinizin profilini iyi analiz edin.
3. İş-Hayat Dengesine Özen Gösterin.
Şirket kurmak derken şirketin ölçeğine yönelik bir şey söylemiyoruz. Yani kimileri için şirket kurmak, uluslararası düzeyde yüzlerce çalışanla milyonlarca dolarlık işlem hacmiyle iş yapmak anlamına gelir. Bazıları için de kendi işini yapmak düzenli bir gelir ve bol serbest zaman anlamına gelir. Bu bağlamda iş hayatına girmeden önce nasıl bir hayat istediğinizi belirlemelisiniz.
Yüzlerce çalışanlı ve milyon dolarlık bir iş kurmayı mı hedefliyorsunuz?
Yoksa istediğiniz zaman dünyayı gezebilmenize fırsat veren, sadece laptop ve internet bağlantısıyla yönetecebileceğiniz bir iş mi?
4. Sermaye Önemli Ama Şart Değil.
Yeterli miktarda para olmadan kurulan şirketlerin pek çoğu paraları bittiği zaman iflas ediyor maalesef. Hatta şirketlerin batmasının en temel nedenlerinden biri bu. Hizmet sektöründe sabit giderler olmadığı için bu durum daha az görülüyor, ancak üretim bazlı şirketlerin kira, maaş, fatura, ekipman, sigorta gibi giderleri olduğu için makul bir süre yetecek kadar nakitle yola çıkması son derece önemli.
Ancak bu “500.000 lirası olmayan bir kişi iş kuramaz!” anlamına gelmez asla. Tam tersine dünyanın en büyük şirketlerinden Apple, kıt kaynaklarla bir garajda kuruldu. Hewlett-Packard, Packard ailesinin oturma odasında kuruldu. Yani yaratıcı ve akıllı yöntemlerl sayesinde çok az parayla da iş kurulur; ancak yeterli paranızın olması şirketin ilk zamanlarında daha rahat hareket etmenizi sağlar. Kısaca, “Param olmadığı için iş kuramıyorum.” demeyin, parasız da iş kurulur!
5. Çevre Şart!
İş hayatında hayatta kalmanın -kadın erkek fark etmeksizin- en kritik yollarından biri network yapmaktır. Yani çeşitli meslek gruplarından kişilerle arkadaşlıklar kurmak size hiç ummadığınız fırsatlar sunabilir. Çevre yapmak, satış yapmakla da aynı şey değildir. Satış yaparken para kazanmak istersiniz. Ancak çevre yaparken daha çok kişiyle tanışmak, şirketinizin varlığını gören ve sonuç olarak büyümenize yardım edebilecek kişilerle ilişki kurmak istersiniz.
Ayrıca çevre yapmak, birilerine yalakalık yapmak demek değildir. Yalakalık yapmak, sizi insanların gözünden düşürür ve dost kazanacağınız yerde düşman kazanırsınız. Bu nedenle samimi ve karşılıklı fayda prensibine dayalı dostluk kurmaya çalışın. Faaliyet gösterdiğiniz sektördeki etkinliklere muhakkak katılın. Ayrıca sizin sektörünüzle alakalı olsun ya da olmasın, sosyalleşmek bir girişimci için olmazsa olmazdır. Belirttiğimiz gibi nerede kiminle tanışacağınız hiç belli olmaz. Bu nedenle çekingenliği bırakın ve insanlara “Merhaba” deyin ve onlara kartvizitinizi verin. Zamanla insanlarla daha rahat iletişim kurduğunuzu göreceksiniz.
Pek çok başarılı kadın girişimci bu dostlukların oldukça faydalı olduğunu vurguluyor. Üstelik önerileri bunlarla sınırlı değil. Kadın girişimciler tecrübelerini bizlerle paylaşıyor.
6. Başarısızlıktan Korkmayın.
İçinize başarısızlık korkusu düşerse bir daha konfor alanınızdan çıkıp hayal ettiğiniz şeyleri gerçekleştirme cesareti bulamayabilirsiniz. Bu nedenle korkuyu kafanızdan atarak girişimcilik hayatınızın en önemli kararlarından birini vermiş olursunuz. Hayatta sadece cesur hamleler yapan kişilerin başarılı olduğunu unutmayın. Hele böylesine rekabetin kızışık olduğu bir zamanda atak oynamanız, yeni şeyler denemekten korkmamanız son derece önemlidir. Korkuların, kuruntuların ve endişelerin hayallerinizi ve şirketinizi mahvetmesine izin vermeyin.
7. Para Yegane Amacınız Olmasın.
Girişimcilik sadece para kazanmakla alakalı bir şey değildir. Para kazanmak tek amacınız ise esnaflık yapabilirsiniz. Ancak girişimci olmak istiyorsanız paradan, şöhretten, lüksten başka hedefleriniz de olmalıdır. Dünyanın en başarılı kadın girişimcileri, dünyayı daha iyi bir gezegen haline getirmek amacıyla ortaya büyük ve güzel değerler yaratmışlardır. Yani kendi işinizi kurduğunuz zaman siz de sadece paraya odaklanmayın. Çalıştığınız insanların, ailenizin ve en önemlisi müşterilerinizin hayatına olumlu etkiler bırakacak şeyler yapmaya çalışın. İstihdam sağlayarak personelinizin hayatına pozitif etki yaparsınız. Girişimciliğin potansiyel olarak getireceği maddi zenginlikle ailenizin rahat yaşamasını sağlarsınız ve sunduğunuz ürün ve hizmetlerle müşterilerinizin hayatını kolaylaştırırsınız. Bununla birlikte sosyal sorumluluk projeleri yaparak hiç tanımadığınız insanların hayatlarına da ışık olabilirsiniz. Sahip olduğunuz gücü, mutlaka toplumun faydalanması için de kullanın. Bencil olmayın.
8. Şükretmeyi Unutmayın.
Şu an ne durumda olursanız olun, sizden daha iyi pozisyonlarda yaşayan milyonlarca insan var. Yine aynı şekilde sizden çok daha kötü şartlar altında yaşayan milyonlarca ve hatta milyarlarca insan var. Kendinizi başkalarıyla kıyaslama hatasına asla düşmeyin. Zaman zaman iş hayatında çalkantılı süreçlerden geçilebilir ve pek çok insan böyle durumlarda bardağın boş tarafına odaklanır. Siz öyle olmayın. Sevdiğiniz işi yapıyor olmanız nedeniyle şükredin. Kimse size işe beş dakika geç kaldığınız için dırdır etmediği için şükredin. Kendi hayatınızın ipleri kendi elinizde olduğu için şükredin. Ortaya birçok insanın istifade edebileceği ürün veya hizmetler sunduğunuz için, varlığınız onların hayatında önemli ve olumlu bir etki bıraktığı için şükredin. Sahip olamadıklarınıza üzülmek yerine sahip olduklarınızın kıymetini bilmek, sizi ruhsal anlamda iyi hissettirir ve daha iyi şeyler yapmak için motive eder.
Ülkemizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği bir sözden esinlenerek şöyle diyebiliriz: Muhtaç olduğunuz kudret, damarlarınızdaki girişimci kanında mevcuttur! Bu nedenle iş kurmak isteyen kadın girişimcilere, bu isteklerini ertelememelerini ve bir an evvel harekete geçmelerini öneriyoruz. Ayrıca bu öneriler sadece bize ait değil, Oprah Winfrey’de bize katılıyor.
Başkalarının hayallerini gerçekleştirmek için mi çalışmaya devam edeceksiniz? Yoksa kendi hayallerinizi gerçekleştirmek için mi emek harcayacaksınız?