in ,

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Asya söz konusu olduğunda zengin kültürel değerler her zaman dikkatleri çekmiştir. Özellikle Japon ve Çin kültüründe yer alan seramik ve porselen sanatları ise bu kültürün en eski öğeleri arasında yer alır. İşte Japonlar sadece seramik eserlerin yapım sürecini değil, tamir sürecini de bir sanat haline getirerek bu kültüre oldukça farklı bir katkı sağlıyor. Yüzyıllardır Japonya’da yapılan ve zamanla bir sanat dalına dönüşen seramik ve porselen onarım sanatına gelin birlikte göz atalım.

Kırık Porselen ve Seramiklerden Sanat Eserine

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Japonya’da nesilden nesile aktarılan bu sanatlar iki farklı isme sahip. Kintsugi ve Kintsukuroi adlarını alan ve  kırılan porselenler ve seramikleri onarma sanatına anlamına gelen kelimerin kökeni de sanatla bağdaşıyor. Japonca’da Kin altın anlamına gelirken, Tsugi birleştirmek ve Tsıkuroi ise tamir etmek anlamına geliyor. instagram beğeni hilesi

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Altın veya gümüş tozu kullanılarak yapılan bu işlemin amacıysa sedece kırılan bir eseri tamir ederek onu çöpe dönüştürmekten kurtarmak değil. Sanatın esas amacın tarihi değere sahip eserlerin üzerindeki geçmişin izlerini daha değerli bir hale getirmek. Üstelik bu sanatın altında oldukça derin bir anlam saklı.

Neden Değerli?

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Yüzyıllardır devam eden bu geleneğin zamanla sanata dönüşmesine katkı sağlayansa bir Japon felsefesi. ‘Kusursuz Güzellik’ adına sahip bu düşünce akımının ise oldukça derin bir düşünsel temeli var. 15. yy’a dayanan bu düşünce akımına göre  bir eşya ya da insan bir hasara uğramış, bir acı çekmiş ve ya başına kötü birşey geldiyse bu kişi veya eşya bu durumdan bir ders alır. Bu aldığın ders ve onda bıraktığı hatıra kalıcı bir iz haline gelir. Bu hatıra o kişi ve ya eşyayı çok daha değerli ve güzel bir hale getirir.

Anlayacağınız üzere Japon kültüründe deneyimlenen her iyi ve kötü olay kişi ve nesnenin değerini arttırır. İşte bu nedenle Japon kültüründe kırılmış eşyaları altınla tamir edip eski halinden daha güzel hale getirme çabası büyük değer görür. Yaşanmışlıkları olan bir eserin çok daha değerli olduğuna inanılır. 

İşte tam da bu nedende dolayı Japonya’da maddi değeri olmayan ancak bir yaşanmışlığı olan bir porseleni tamir etmek için insanlar oldukça yüksek ücretler ödeyerek Kintsugi seti satın alabiliyor.

 

Tamirat İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Tarihi eserleri onarma işlemi oldukça değerli malzemeler kullanılarak yapılıyor. Sanatçıların üzerinde özenle çalıştığı seramik ve porselenler altın, gümüş ve platin gibi maddelerin tozları kullanılarak tamir ediliyor. Kullanılan bu değerli ve parlak tozlar sayesinde eserler daha gösterişli bir görünüm kazanıyor. Kırılan porselenlerin bu görüntüsü için Japon kültüründe oldukça büyük bir değere sahip.

Bizler için kırık bir tabak olarak adlandırılabilecekken, pek çok Japon ise bu eserler oldukça değerli bir sanat eseri.

Ancak unutmayın yaşanmışlıkları olanlar her zaman daha değerlidir. 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Netflix 2017’nin İlk Çeyrek Rakamlarını Açıkladı

9 Yaşındaki Hintli Çocuk Ülkesine Hava Kirliliğiyle Mücadele Etmediği İçin Dava Açtı