in ,

Sosyal Medyada Beğenilmeme Korkusu Her Geçen Gün Büyüyor

Cüzdanımızın kaybolduğunu 3 saatte, telefonumuzun kaybolduğunu 5 dakikada anlıyoruz.

Yapılan araştırmalar sosyal medyanın hayatımıza etkilerine ve  insan psikolojisi üzerindeki olumsuz yansımalarına dair yeni bulguları açığa çıkardı.

Sosyal Medya Hem Mutluluk, Hem Depresyon Sebebi

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre sosyal medya paylaşımlarının beğenilmemesi korkusu kişilerin psikolojilerini olumsuz etkiliyor.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan’ın sosyal medya kullanımına dair yaptığı açıklamalar oldukça ürkütücü.

Dernek tarafından yapılan araştırmalar, insanların sosyal medyada genellikle beğenilmek için bir şeyler paylaştığını ve bu beklentileri karşılanmadığında kendilerini oldukça kötü hissettiklerini ortaya koyuyor.

Cüzdanımızı Kaybettiğimizi 3 Saatte, Telefonumuzu 5 Dakikada Farkediyoruz!

Dünya çapında yağılan pek çok araştırma sosyal medya kullanımının insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını uzun süredir ortaya koyuyordu.

“Bu insanlar sürekli sosyal medya için telefona dönüp dönüp bakıyor. Türkiye’de 50 milyon internet kullanıcısı var. Kullanıcılar ortalama 5 dakikada bir telefonuna bakıyor. Yine yapılan araştırmaya göre, cüzdanımızı kaybettiğimizde bunun yanımızda olmadığını 3 saatte fark ediyoruz ama telefonu kaybettiğimizi 5 dakikada anlıyoruz”

Kaç Kişi Fotoğrafımı Beğendi?

Yapılan araştırma kullanıcıların düzenli olarak paylaşımlarını kaç kişinin beğendiğini kontrol ettiklerini de ortaya koyuyor. Düzenli olarak beğeni sayısını kontrol eden kullanıcılar, beğeni sayıları az olduğunda kendilerini kötü hissettiklerini belirtiyorlar.

“Sosyal medyada bir şey paylaştıklarında insanlar hemen ‘kaç beğeni oldu, kaç kişi gördü?’ diye bakıyor. Sosyal medyada beğenilme kullanıcıları mutlu ediyor. Beğenilmeme ile karşılaşan kullanıcılarda ise psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor. Sosyal medyada beğenilmeme psikolojiyi bozuyor.”

Çok Fazla Sosyal Medya Kullanımı Depresyona Sebep Oluyor

Pittsburg Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ulusal bir ankete göreyse, kullanılan sosyal medya platformu sayısı arttıkça, bu platformlarda geçirilen zamanla doğru orantılı olarak kişide gözlemlenen depresyon ve anksiyete belirtileri hızla artış gösteriyor.

Computers in Human Behavior dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 7 ile 11 arası sosyal medya platformu kullanan insanların depresyon ve anksiyete riski, 2 ya da daha az kullananlardan 3 kat daha fazla.

Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı: Dünyada Depresyon Rakamları Artıyor!

*Araştırmalar Ruh Sağlığı İçin En Zararlı Olan Sosyal Medya Platformunu Ortaya Çıkardı

Araştırma merkezi CRMTH’nin yöneticisi Brian A. Primack, Futurity’de yer alan açıklamasında sosyal medya kullanımının istisnasız bir şekilde depresyona yola açacağını söylemenin hata olacağını belirtiyor.

“Bu ilişki, klinisyenlerin depresyon ve anksiyete hastalarına birden çok sosyal medya platformu kullanıp kullanmadıklarını sorabilecekleri ve belki de bu alışkanlığın semptomlara sebep olduğunu söyleyebilecekleri kadar güçlüdür. Araştırma sonucunda, sosyal medya kullanımının depresyona sebep olacağını söyleyemeyiz. Ayrıca depresyon ve anksiyetenin de insanları sosyal medya kullanmaya yönlendireceği sonucunu da çıkaramayız. Ancak her iki durumda da sonuçlar oldukça değerli olacak.”

Araştırma ile ilgili daha detaylı bilgi için “Çok Fazla Sosyal Medya Kullanımı Depresyona Sebep Oluyor” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Microsoft’tan Geri Adım: Paint Hiçbir Yere Gitmiyor!

Mutlu Yaşamın Sırrını Öğrenmeye Ne Dersiniz? İşte Pozitif Düşünce ve Yapabilecekleri!