in ,

14 Mart Pi Günü Şerefine Bu Gizemli Sayıyı İnceledik! 🎉

İyi Ki Doğdun Piiii! Bugün senin günün! 

Pi, yani 3,14  hepimizin bildiği bir sayı.

Her yıl 14 Mart tarihinde kutlanan özel “Pi Günü”, en uzun kaç basamağının ezberlendiğine dair yapılan yarışmalarla her zaman gündemde olan Pi’yi yakından tanımaya ne dersiniz?

Kimin Bulduğu Bilinmiyor!

Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak tarihin oldukça eski medeniyetleri tarafından, farklı coğrafyalarda kullanıldığı bilinen pi sayısının tarihi önemi tartışılmaz. Babil uygarlığından, Orta Doğu ve Akdeniz uygarlıklarına kadar pek çok medeniyette izine rastlanan Pi, farklı sayılarla ifade edilse de, tüm sayılar 3,14′ e yakınsamaktadır.

Sembolü Yunanlı

Π sembolünün kökeni ise Yunan alfabesine dayanmaktadır. Yunan alfabesinin 16. harfi olan Pi, aynı zamanda Yunanca çevre (çember) anlamına gelen “perimetier” kelimesinin de ilk harfidir.

Popülaritesini Euler’e Borçlu Diyebiliriz

İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranına tasvir etmek için bu sembolü kullanmıştır. Leonard Euler’den öncede bu sembolü kullanan matematikçiler olsa da, Euler’den sonra gelen tüm matematikçiler bu sembolü benimsemiştir.

Pi’yi Farklı Kılan Ne?

Matematik dünyasında pek çok önemli sabit sayı bulunuyor. Ancak Pi bu sabitler içerisinde en popüler olanlardan biridir. Bunun sebebi ise oldukça eskiden beri bilinen bu sabitin herhangi bir kuralı izlemeyen ondalık açılımı.

Hatta sonsuza kadar giden ondalık açılım Pi sayısını pek çok insan için ilgi çekici yapmaktadır.

Pi Kendi Rekortmenlerini Yarattı!

Bu konudaki rekor Pi’nin ilk 67890 rakamını ezberleyen Lu Chao’ya aittir. Guinness Dünya Rekoru olarak kayda geçen ve Lu Chao’nun bu rakamları söylemesi olayı toplamda 24 saat 4 dakika sürmüştür. 2006 yılında Akira Haraguchi adında bir Japon genç Pi’nin 100000 rakamını ezberlediğini iddia etmiş olsa da bununla ilgili resmi bir kayıt bulunmamaktadır.

Pilish Sanatını Hiç Duydunuz Mu?

Üstelik Pi kendine sadece matematikte değil popüler kültürde ve edebiyatta da büyük yer edinmiştir. İngilizce’de Pilish denilen bir yöntemle Pi sayısı şiir ve yazı yazma sanatıyla bir araya getirilmiştir. Şiirde arka arkaya gelen her kelimedeki harf sayısının pi sayısında yer alan sayılarla eş olması anlamına gelen bu yöntemle yazılmış pek çok eser bulunmaktadır. Bu yöntemle yazılmış en uzun metin 2010’da yayınlanan “Not A Wake” kitabında yer almaktadır ve Pi’nin ilk 10 000 rakamına denk gelmektedir.

2 Trilyon 700 Milyar Basamak Hesaplandı

Pek çok felsefi metinde sabitliğin içinde saklı olan sonsuzluğu temsil eden Pi’nin şu an kadar hesaplanabilmiş 2 trilyon 700 milyar rakamı bulunuyor. Üstelik bu rakam sadece şu güne kadar hesaplanabilmiş olan halidir.

Pi’nin Şarkısı Bile Var!

İşte karşınızda Pi ile yazılmış olan bir şarkı!

 Pi’nin Arkadaşları Pi ve Çi Hakkında Merak Ettiklerin İçin Tıkla!

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gelecekte Bizi Bekleyen Birbirinden Enteresan Teknolojik Gelişmeler

Sosyal Medya Bağımlılığının Sebebi Bulundu!