Son dönemde mutfakların vazgeçilmezi haline gelen avokado nasıl yenir? Kendime bir türlü içinden çıkamadığım bu soruyu sordum, cevapları sizle de paylaşmak istedim!
Avokado Nereden Geliyor?
Türkiye’de manav tezgahlarında yerini yeni yeni sağlamlaştıran bir meyve avokado. Anavatanı olan Meksika’da M.Ö 10.000 yılından beri tüketildiği düşünülüyor. İnka Medeniyeti’nin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri. Güney Amerika kültürünün büyük bir parçası aynı zamanda.
Bu meyvenin tarifine ilk yer veren Avrupalı, İspanyol kaşif Martín Fernández de Enciso. 1619 yılında Güney Amerika’daki bitki örtüsüne dair yazdığı kitapta, avokadoyu tarif ediyor. 1600’lerde bu bitki İspanya’dan Avrupa’ya geliyor ve buradaki mutfağa yavaş yavaş dahil olmaya başlıyor.
Avokado ismini ilk kullanan kişi ise, botanikçi Hans Sloane. 1669 yılında yazdığı Jamaika Bitki Ansiklopedisi’nde bu bitkiye avokado ismini veriyor.
Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Avokado oldukça faydalı bir meyve. Kremsi yapısı itibariyle peynir yerine kullanılabilecek bir besin. Vegan beslenenler ya da laktoz intoleransı olanlar için iyi bir alternatif olabilir. Faydaları ise şu şekilde;
*Vitamin, mineral ve Omega 3 acısından zengindir. İçerisinde K, C, E ve B5 – B6 vitaminleri bulunur. Folik asit, potasyum ve magnezyum deposudur. Omega 3 kaynağı olması itibariyle balık tüketmeyenler için özellikle faydalı olabilir.
*Yağda çözünen vitaminleri aktifleştirir. Biyoloji dersinden aklımda kalan bir bilgi: A – D – E – K vitaminleri yağda çözülür. Oldukça etli ve bir o kadar da yağlı olan bu meyve, bu vitaminlerin vücuda geçmesine yardımcı olur. Yani salataya avokado kattığınızda, besin değerini arttırırsınız.
*Lif açısından zengindir. Bu özelliği ile kan şekerini düzenler ve midedeki iyi bakterileri besler.
*Gözlere iyi gelir! İçinde bulunan lutein ışımlı madde, katarakt problemine karşı savaşır.
Avokado Nasıl Yenir?
Pazara gittik, güzel meyvemizi aldık, geldik eve… Peki, avokado nasıl yenir? Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
İki Küçük Püf Noktası
Avokado Sert Yenir Mi?
Hayır. Avokado, sertken acı olur. Bu nedenle yumuşamasını beklemek gerekmektedir. Eğer aldığınızda sert ise, bir kese kağıdının içinde, mümkünse yanına muz veya elma koyarak bekletin. Bu şekilde daha çabuk yumuşayacaktır. 3-4 gün sonra kabuğunu kontrol edin. Yumuşadıysa zaten kolayca soyulur hale gelir.
Avokado Nasıl Soyulur?
Kaşıkla! Ananasla, hindistan cevizi ile karıjştırmayın! Avokado pekala sıradan bir kaşıkla soyulabilir. Önce bir bıçakla ortadan ikiye kesin, sonra da kaşıkla içinden etli kısmını çıkartın. Buna alternatif olarak bardak kullananlar da gördüm, ama kaşıkla çok daha kolay yapabilirsiniz.
Avokadolu Tarifler
Pek besleyici meyvemizin nasıl yemeye hazır hale getirildiğini öğrendik. Sırada “avokado nasıl yenir” var!
Salataya Konabilir
İster küp küp, ister dilim dilim kesin; istediğiniz diğer salata malzemeleri ile birleştirin. Dünyanın en basit ve besleyici menüsünü oluşturmuş olacaksınız.
Guacamole Yapılabilir
Meksika mutfağından muhteşem bir tarif. 1 adet avokadoyu püre haline getirin.1/2 çay bardağı zeytinyağı, 2 kaşık yoğurt, 1-2 yeşil soğan yaprağı, 1 diş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyin. Bu sosu ister ekmeğe sürün yiyin, ister cipslere dip sos yapın. Tadı mükemmel!
İçeceğe Dönüştürülebilir
Ethiopiya’da avokado, milkshake olarak tüketiliyor. Bunun için 1 adet avokadoyu süt ve şekerle karıştırmatniz yeterli olacaktır. Dilerseniz içine çikolatalı sos da ekleyebilirsiniz.
Tost Yapılabilir
Eğer benim gibi yemek yapmayı sevmiyorsanız, en az vakitle en lezzetli ürünü elde etmek istiyorsanız, bir dilim ekmek size yeter. Avokadoyu dilediğiniz baharatlarla harmanlayın. Bu macunumsu yapıyı ekmeğin, simidin, açmanın üzerine sürün ve afiyetle mideye indirin. Bu sayede fazla uğraşmadan, pratik bir şekilde tüketebilirsiniz.
Avokado Nasıl Yetiştirilir?
Eğer isterseniz evde avokado yetiştirebilirsiniz! Bunun için yapılması gereken adımlara beraber göz atalım.
- Öncelikle avokadonun ortasındaki kocaman çekirdeği, zarar vermeden etli kısmından ayırın.
- Çekirdeği yıkayın. Şu dolu bir bardakta beş dakika boyunca bekletin. Sonra çıkarın ve kurulayın.
- Avokado çekirdeğinin içinden çapraz olcak şekilde iki kürdan geçirin. Sonra hafif sivri olan kısmı tepede kalacak şekilde bir çay bardağının içine koyun ve orada bekletin. Alt kısmı su ile temas etmeli.
- 3 ila 6 hafta içinde avokado tohumu filizlenecektir. Sonrasında kökler, bardağın altına doğru uzamaya başlar. Bu aşamada daha büyük bir şişeye transfer edebilirsiniz.
- Kökler iyice belirginleştiğinde toprağa ekebilirsiniz. Bunun için yaklaşık 25 cm genişliğinde bir saksıya ekmeniz yeterli olacaktır. Artık siz de avokado yetiştirmeye hazırsınız!
Geleneksel ata tohum hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Avokado Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Avokado nasıl yenir sorusunu cevapladık. Sıra geldi bu güzel meyveyi tüketirken dikkat edilmesi gerekenlere…
Fazlasından Kaçının
Her besin ölçüsünde tüketmek gerek. Bu kural avokado için de geçerli. İçindeki tüm faydalı maddelerin başka besinlerde olduğunu unutmamamlı ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz.
Alerjiye Dikkat Edin
Daha önce hiç yemediyseniz, avokado tüketirken küçük porsiyonlarla başlamak önemli olabilir. Çünkü bazı insanlar avokadoya alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Öncelikle poleni kimi insanlara alerji yapabiliyor. Bunun yanısıra latex alerjisi olan insanlar, avokado yerken latex meyve sendromundan yakınabiliyor. Tamamıyla büyük bir yemek yapmadan önce biraz ucundan tadına bakın derim!
Hayvanlara Vermeyin
Avokado çekirdeği, eti ve kabuğu kimi hayvanlara zarar verebiliyor. Her canlının sindirim sistemi birbirinden farklı işler. Minik dostlarımızla yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmesin istiyoruz, kabul, ancak avokado vermemekte fayda var.
Afiyet olsun!