in ,

Klavyenin Tozunu Attırmak İçin Kullanmanız Gereken 5 Hızlı Yazma Tekniği

Artık dijital bir çağda yaşıyoruz ve klavye kullanmak çağın en önemli gerekliliklerinden! Bunu hem doğru hem de hızlı yapabiliyorsanız gerçekten bravo!

Gerek bilgisayarlar, gerek tabletler ve telefonlarda her yerde kullandığımız klavyeleri daha doğru ve daha hızlı kullanmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre!

1.Kötü Alışkanlıklarınızdan Kurtulun.

Aslında her işin başında yapmamız gereken bir şey kötü alışkanlıkları bir kenara bırakmak. Çünkü, ilk öğrendiğimiz şeyler her zaman en doğrusu olmayabiliyor. Klavye kullanımı da bunlara dahil edilebilir. Nasıl mı? Kendinizi düşünün, klavyeyi kullanmaya başladığınız ilk zamanları herhalde orta son ya da lise birinci sınıfta elinize klavye tuşları değmeye başlamıştır. Hatta hala o ilk başladığınız şekilde parmaklarınızı klavyeye yerleştirerek ve aynı harflere aynı parmaklar kullanarak kendinize bir yazma tipi geliştirmiş olma ihtimaliniz çok yüksek! Bu soruya evet cevabı verdiyseniz siz de kötü alışkanlıklarınızdan kurtulma ile hızlı yazmaya başlayacaklar sınıfına dahilsiniz ne yazık ki!

Sol parmaklarınızla WASD harflerine koyup iki parmakla sol tarafı yazmaya çalışırken geri kalan sağ elin iki parmağı ile de klavyenin sağ tarafın kullanmak sizin gözlerinizi ekranda değil sürekli acaba doğru harfe mı bastım düşüncesi yüzünden klavyede tutmanıza neden olur. Bu da hızlı yazmanızı engelleyen en kötü alışkanlıktır.

Gözler doğru ve hızlı bir yazma için ekranda olmalıdır.

2.On Parmağınızı da Kullanmalısınız.

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

10 parmağınızda 10 marifet olsun o yüzden hepsini bir zahmet kullanın. Klavyedeki onlarca harfi iki parmakla yazmak hepimiz için zor!

O zaman ikinci aşama parmaklarımızı klavyeye doğru yerleştirmek. Şimdi klavyeye doğru iyice yaklaşır ve dikkatlice bakarsanız J ve F harflerinde diğer harflerden farklı olan bir tümsekleşme olduğunu göreceksiniz. İşte bu yaşadığınız aydınlanma daha başlangıç. Bu tümsekler size klavyeye bakmadan, parmaklarınızı doğru yere yerleştirmeniz de çok faydalı olacak.

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

İdeal olanı F ve J harflerine sırasıyla sol ve sağ elinizin işaret parmaklarını yerleştirmek ve geride kalan parmakları serbest bırakmak. Fark ettiyseniz klavye tuşları parmaklara göre renklendirilmiş vaziyette. Orta parmaklar için mavi yüzük için sarı ve serçe içinse mor renkte olan alanlar kullanıma uygun. O halde klavyenin en sağı ve solundaki komutlar için serçe parmağımızı kullanıyoruz. İşaret parmağımızı değil!

3.Bakmadan Yazmayı Öğrenmelisiniz.

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Bir sonraki aşama: dokunarak yazma. Yani ekrana bakarak tuşları hissederek yazmaya çalışma. Tuşlara bakarak yazmak sizi yavaşlatan bir şey. Parmaklarınızı kontrol etmeden yazmaya çalışmak haftalarınızı alabilir. Unutmayın bütün sorumluluk parmaklarınızda gözlerinizde değil. O yüzden bu sizi bugünlere kadar getirdiğiniz kendinize özgü yazma hızınızı azaltabilir. Hızım azaldı diye düşünerek bırakmayın, devam edin göreceksiniz doğru ve hızlı yazmanın ilk şartlarından biri klavyenin kontrolünü parmaklara bırakmak.

Şimdi küçük bir alıştırma yapabiliriz. Klavyeye bakmadan ve tuşların yerlerini hatırlamaya çalışarak bir cümle yazmaya çalışın. İlk sefer olduğu için gözünüzün ucu muhtemelen sinsice klavye tuşlarına kayacak, bırakın kaysın. Sonra tekrar bakmadan yazmaya çalışın ama yazdığınız o cümleyi tekrrdan yazın. Bu elbette ilk zamanlar bir hayli vaktinizi alacak sonrasında işler gerçekten çok daha kolay olacak. Biraz sabır!

Klavyede hangi harf nerede iyice görsel şemayı ezberlediğinizde ve otomatik olarak yazmaya başladığınızda geriye kalan şey hızlanmak olacak.

4.Klavye Kısaltmalarını Mutlaka Kullanın!

Windows ve Mac iş olsun kenarda dursun diye koymamış klavyeye kısa yolları. On parmağınızın da klavye de olduğundan emin olan tasarımcılar, eliniz bir de arada fareye gitmesin diye kısayollar oluşturmuş. Bize de bunları öğrenmek ve kullanmak düşüyor. O kadar çok kısayol var ki hepsini hatırlamak zorunda değilsiniz. Zamanla en çok kullandıklarınızı belirlemiş ev ömür boyu unutmamış olursunuz.

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Ctrl geçekten hayat kurtarıyor. Kopyala- yapıştırdan daha fazlasını ifade etmeli on parmak yazanlara. Mesela:

*Ctrl+ C = kopyala

 *Ctrl+ V= yapıştır

 *Ctrl+ X= kes

 *Ctrl+ Z= geri al

 *Ctrl+ S= kaydet

 *Ctrl+ F= kelimeyi ara

 *Ctrl+ A= hepsini seç

 *Shift + sağ- sol yön tuşu= bir sonraki harfi işaretler

 *Ctrl+ shift+  sağ- sol yön tuşu= bir sonraki kelimeyi işaretler

*Ctrl + Tab= sekmeler arası geçiş

*Ctrl+ T= yeni sekme aç

*Ctrl+ W= sekmeyi kapat

*Ctrl+ N= yeni bir arama sayfası aç

Buradan çıkaracağımız ders Ctrl hayat kurtarır! Onun yerini bir zihnimize kazıyalım önce sonra da diğer yardımcılarının yerini ezberlemek kalıyor.

5.Pratik Yapın!

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Aslında tekniklerde bir şey yok asıl iş uygulama ile başlıyor. Pes etmeden bunu her gün pratik etmeniz gerekiyor. Bunun için geliştirilen aplikasyonlar ve oyunlar var. Bunları kullanarak süreci hızlandırabilirsiniz hem de sıkılmadan öğrenmenize yardımcı olur.

*TypeRacer

Bu oyunda her yarışmacı bir araba ile temsil ediliyor. Size bir kitaptan pasaj ya da şiir veriliyor. Siz yazdıkça arabanız da hareket etmeye başlıyor. Kim ilk bitirirse yarışı o kazanıyor.

*Typingmaniac

Facebook üzerinden oynanan bir oyun Typingmaniac. Oyun esnasında ekranda kelimeler çıkıyor. Arkadaşlarınızla yarıştığınız bu oyunda her doğru kelime için puan kazanıyorsunuz. Ekranda kelimeler çıktıkça siz yazıyorsunuz ve doğru yazarsanız o alanda ilerleyerek rakiplerinizin yarışma alanını daraltıyorsunuz ve sonunda da kaybetmelerine neden oluyorsunuz. Yazdıkça toprak kazanma gibi bir şey.

*Touchtypingstudy

Bu programı kullanarak sürekli aynı harflerin tekrarlanması alıştırmasıyla harflerin yerini iyice öğrenebilirsiniz. Farklı dillerde kullanımı mevcut.

Bunlar dünya çapına kullanılan aplikasyonlar. Sizler kendi kendinize de çalışmalar yaparak hızlı yazma tekniklerini uygulayabilirsiniz. Unutmayın ki, bu bir günde başarılacak bir şey değil. Sabırla denemek gerekiyor. Sonrası çorap söküğü gibi.

Peki, ısrarla üstünde durduğumuz dokunarak yazma tekniğimizi geliştirmek için neler yapabiliriz. Bir de onlara bakalım.

Tuşlara Bakmadan Nasıl Yazılır?

Tuşlara bakmadan yazma tekniği bir mucize değildir. Aslında tasarlanan klavyeler tam da u amaçla tasarlanmıştır. Çoğu zaman ekrana baktığımızda yanlış yazarız ya da doğru yazmak için sürekli klavyeye baktığımızda da yanlış yazarız ve bunu ekrana bakınca acı acı görürüz.

Bu çileye son vermek için yapılması gerekenleri yapalım halde!

1.Yazmak İçin Oturma Pozisyonumuz Doğru Olmalı

Öncelikle sandalyeye dik oturmalıyız. dirseklerinizi masanın üstüne yerleştirmeyin. Bilgisayar ekranı en az 40 cm kadar gözlerinizden uzakta olmasına dikkat edin. Kol, bacak ve omuzlarınızı mümkün olduğu kadar dik tutmaya çalışın. Bilekleriniz masaya değebilir yazarken bu sorun olmayacaktır.

2.Parmaklarınızı Doğru Yerleştirin

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Parmaklarınızı hafifçe bükün ve ve sırasıyla ASDF ve JKL;  tuşlarına koyun. Bu sıraya temel sıra denmektedir. Yazıya bu sıradan başlamalı ve yazıyı bu sırayla bitirmelisiniz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi eğer parmaklarınızın hizasını kaybederseniz yapmanız gereken F ve J harfindeki tümsekleri hissetmek ve parmakları yerleştirmek.

3.Klavyeyi İyice Öğrenmek Gerekiyor.

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Şekilde de hangi parmaklar hangi alanlardan sorumlu rahatça anlayabilirsiniz. Burada uymanız gereken kural her parmak kendi alanından sorumlu bunu uygulamaya özen gösterin. Bunu ne kadar doğru öğrenirseniz beyninize bu komutu bir zaman sonra vermenize gerek kalmadan yazabilirsiniz. Yeni bir yazıya başlarken mutlaka başlangıç pozisyonuna geri dönmeniz gerekmektedir. Kendinize özgü bir tirim kurmalısınız yazarken bu sayede klavye tuşlarına her vuruşunuz eşit aralıklara sahip hale gelecektir. Space tuşu için yani boşluk tuşu için özelleşmiş bir parmak yoktur. O an hangisi rahat geliyorsa onu kullanabilirsiniz. Bu methodlar ilk başta komik ve saçma gelebilir; ama, on parmak yazabilmeniz bir mucize değil sadece doğru teknikleri sürekli uygulamanız gerekiyor.

4.Parmakların Hareketi

Yazarken gözleriniz klavyede olmasın ekranda olsun. Parmaklarınıza bakmadan başlangıç pozisyonuna gelmeyi deneyin. Parmaklarınızın hareketini mümkün olduğu kadar küçük bir alanda sınırlamaya çalışın ki ana pozisyona mümkün olduğunca yakın durun. Bu sizin ellerinizdeki stresi azaltacak ve yazmanızı hızlandıracaktır. Yüzük ve serçe parmaklarınıza daha çok dikkat edebilirsiniz onlar diğerlerine göre daha az kullanıldığı için komuta etmesi daha zor olacaktır.

Hızlı Ama Ne Kadar Hızlı?

Yürümeden koşamayacağımıza göre bir şeyleri sırasıyla öğrenmemiz gerekiyor. Burada da önce parmaklarımızı doğru harflere yerleştirmeyi öğrenmemiz hatta alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Zaman tutarak yazmanızda fayda var bu size ne kadar gelişme gösterdiğinizi anlamak için çok iyi olacaktır.

Son olarak da bu teknikleri öğrenmek oldukça sıkıcı olabilir. Haklısınız! Yazarken eğer dikkatinizin dağıldığını hissederseniz ve çokça hata yapmaya başlarsanız, durun. Rahatlamaya ve dağılan dikkatinizi toplamaya ihtiyacınız var. Temiz hava alın, dinlenin ve kendinizi hazır hissettiğinizde tekrar bilgisayarınızın başına geçin. Siz kendinizi daha iyi hissederseniz daha üretken olursunuz.

Dokunmatik Ekranlı Cihazlarda Bakmadan Yazmak Çok Kolay!

hızlı yazma ve öğrenmeniz gereken taktikler

Hayatımızın ekmeği suyu haline gelen akıllı telefonlar ve tabletlerde hızlı mesaj yazmak çok hayati bir öneme sahip!

Küçücük bir dokunmatik ekrandan tonlarca şeyi yazmak hak verirsiniz ki çok zahmetli. Yanış yazıyoruz sürekli değiştirmeye üşeniyoruz ve sonuç olarak kısaltıyoruz. Yeni bir mesaj dili oluşuyor kendiliğinden. İşte kullanıcıların imdadına yine aplikasyon mühendisleri yetişmiş ve tek bir harfi bile doğru yazamadığımız anlarda bile o doru kelimeyi bulan bir uygulama geliştirmişler. Ekrana bakmadan bile yazı yazabileceğimiz bu  klavye uygulamasının adı Fleksy. Yürürken şarkı söylerken çay içerken tek elle tek bir tuşa bile doğru basmadan kendinizi doğru ifade edebildiğiniz bu uygulama eminim bir gün tuşlara basmaya gerek kalmadan içimizdekileri okuyup mesajı bize gerek kalmadan yazabilir.

Zamana Karşı Yarışıyoruz!⌛️

Yaşadığımız dönemde aslında yarıştığımız tek şey zaman. Yapılacak çok iş, gezilecek çok yer, paylaşılacak çok fotoğraf olunca tek rakibimiz bizden bağımsız olarak ilerleyen zaman oluyor. Buna yetişebilmek için biz de hızlanmaya çalışıyoruz. Zamana karşı yarışıyoruz aslında.

Hızlı yazma teknikleri tam olarak bu amaçla oluşturulmuş olmasa da katkısı yok değil. Hızlı yazma tekniği de bizi yürüyen daktiloya dönüştürüyor aslında.  Yine de bunu öğrenmek hayatımızı kolaylaştırabilir. Özellikle masa başında çalışan ve rapor yazmak zorunda olan insanlar için hızlı yazma tekniği hayat kurtarabilir. Başlangıçta süreç çok ağır ilerlese de sabırla ve inatla devam ederseniz sonunda klavyenizin tuşlarınızı uçurabilirsiniz. Klavyenizin tozunu dumana katmak sizin elinizde.

Bonus: Dünyadaki En Hızlı Yazma Rekoru?

Sean Wrona isimli kişi dakikada 256 kelime yazarak şu anda rekoru elinde tutanlardan.

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yeni Güncelleme Sonrası Twitter’da Neler Değişti?

Erkek Kraliçe Freddie Mercury Hakkında 20 Şaşırtıcı Gerçek