in

Sanat Tarihini Derinden Etkileyen 8 Önemli Fotoğraf

1820’lerde Nicéphore Niépce’nin ilk fotoğrafı çektiği günden beri fotoğraf dünyası inanılmaz bir gelişme kaydetti. Ian Haydn Smith’in “The Short Story of Photography” adlı enfes kitabında da bu gelişmeler harika bir şekilde anlatılıyor. Biz de bu kitapta yer alan ve sanat/fotoğraf tarihini değiştiren 10 önemli fotoğrafa ver veriyoruz.

 Nicéphore Niépce – 1826

Fotoğraf makinesinin babası olarak da bilinen Fransız mucit  Nicéphore Niépce’a ait olan bu fotoğraf dünyada çekilen ilk fotoğraf olma özelliği taşıyor. Fotoğrafın bilinen ilk kopyası ise maalesef 1952 yılına kadar bulunamadı. Fotoğraf tarihçisi Helmut Gernsheim tarafından bir çöp yığınında bulunan bu fotoğrafın üstünde bir kat zift bulunuyormuş. Ziftin ışığa karşı hassas bir yapıya sahip olması nedeniyle ışığın kalay alaşımı üzerine işlemesi ve görüntüyü sabitleştirmesi de daha kolay olmuş.

Window at Le Gras olarak da bilinen bu fotoğrafın Niepce’nin evinin arka bahçesine baktığı ve fotoğrafın en az 8-9 saatlik bir pozlama süresi olduğu düşünülüyor.

Man Ray – 1924

ABD’li sanatçı Man Ray, Fransa yıllarında dadaizm ve sürrealizm akımlarının fotoğraf ayağındaki en önemli isimlerinden biri oldu. Moda ve sanat arasındaki ayrımı bulandıran Man Ray’in Kiki de Montparnesse adlı bir sanatçıyı çektiği bu fotoğraf, Litterature dergisinin Haziran 1924 sayısında çıktı. Fransız neo-klasik ressam Jean Auguste-Dominique Ingres’ten ilham alınarak çekilen bu fotoğrafta, kadının sırtındaki keman işaretleri de bu savı destekliyor.

Cindy Sherman –  1981

Herhalde hiçbir fotoğrafçı fotoğraf subjesi ile izleyici arasındaki ilişkisi Cindy Sherman kadar başarılı aktaramamıştır. Artforum tarafından ısmarlanan bu fotoğraf serisi, kadınların erotik dergilerde sergilenişleri üzerine bir tartışma yaratmak amacıyla çekilmiş. Fotoğrafın adının Untitled #96 olduğunu da ekleyelim.

Julia Margaret Cameron – 1866

Fotoğrafı bir sanat mecrası olarak gören ilk isimlerden olan Julia Margaret Cameron fotoğrafta duyguyu teknik kusursuzluğun önüne geçiren isimlerden biri.  Beatrice Cenci’yi uhrevi ve yaslı bir halde fotoğraflayan Cameron, eserlerinde fiziksellikten saf duyguya geçmeye çalışan bir fotoğrafçıdır. 15×12 inçlik büyük bir kamera ile çekilen bu fotoğrafta da Cameron’un karakterlerinde yakaladığı kaderine razı oluşu gözlemlemek mümkün…

Andy Warhol – 1981

Pop Art’ın en önemli ismi Andy Warhol, çektiği binlerce portrede Polaroid kameranın sınırlarını zorladı. Warhol’un sanat hayatında önemli bir yer tutan fotoğraf sayesinde sanatçı 1962-1986 yılları arasında düzenli olarak kendi portresini çekti. 1970’lerde Polaroid kullanmaya başlayan Warhol, bu fotoğrafında drag queen’lere bir gönderme yapıyor, zira onun drag queen’lere hayran olduğu biliniyor. Polaroid’in düzleştirdiği görüntü, sert ışık ve kırmızı tonlarıyla fotoğraf tarihinin önemli fotoğraflarından biri Self-Portrait in Drag (Platinum Pageboy Wig).

Lewis Hine – 1921

1920’ler ABD’sindeki çocuk işçileri belgesel fotoğraf tarzıyla görüntüleyen Lewis hine, sanayileşme ve kırsal hayat konularında da oldukça başarılı fotoğraflara sahip bir kişi.

Sanat hayatında endüstriyel yaşama ve işçilere özel bir yer ayıran Hine, Mechanic and Steam Pump adlı bu fotoğrafında insan-makine, çelik-kas ilişkileri ile sanayileşen yeni dünyanın etkili bir portresini sunuyor.

Dorothea Lange – 1936

1930’lardaki Büyük Buhran yıllarında Dorothea Lange stüdyosunu bırakıp Amerikan işçi hayatından fotoğraflar çekmek üzere ABD’yi gezdi. Farm Security Administration (FSA) tarafından tutulan bir grup fotoğrafçı ile birlikte kırsal Amerika’nın fotoğrafını çekmek üzere 5 yıl Amerika’yı gezen Lange’nin şüphesiz en etkileyici fotoğraflarından biri de Migrant Mother. California’da bir kampta çocuklarıyla birlikte kalan yorgun ve bitkin bir annenin bulunduğu bu fotoğraf serisi, 1930 Amerika’sındaki ekonomik krizin berrak bir biçimde aktarmayı başarıyor.

Robert Frank – 1955

Çok az fotoğraf serisi, 1950’li yıllarda Robert Frank’ın ABD gündelik yaşamını aktardığı fotoğraflar kadar etkilidir. 1958 yılında çıkan The Americans adlı kitapta Amerikan gündelik yaşamından 83 fotoğraf yer alıyor. Kitabın ilk fotoğrafı ise Parade, Hoboken, New Jersey

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Kadıköy ve Taksim’den İlginç Sokak Fotoğrafları

2017’nin En Çarpıcı Haber Fotoğrafları 📷

2017 Yılının En İyi Çevre Fotoğrafları 

Everyday Ankara: Gündelik Ankara Fotoğrafları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çıplak Uyumanın Sağladığı 5 Harika Avantaj

Gustav Klimt ve Öpücük Resmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey