in

Su Orucu Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Su orucu, adı üstünde bir oruç yöntemi. Pek çok din ve kültürde mutlaka bir çeşit oruç söz konusudur. Çünkü oruç tutmanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak iyi geldiğine inanılır. Oruç tutarken bir şey yenmez ve içilmez. Bu nedenle mevcut enerji vücuttaki toksinleri dışarı atmak için harcanır ve bu da nihai olarak vücuda sağlık verir.

Gün içinde su haricinde hiçbir şey yiyip içilmeyen su orucu; kilo verme, detoks ve cilt yenilenmesi gibi faydaları sahip. O yüzden son yıllarda bir hayli popülarite kazanan su orucu hakkında daha fazla bilgi almak için sizi yazımıza davet ediyoruz.

su orucu

Su içinde yer alan oksijen, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, bu da karaciğerin toksinleri ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Bu nedenle su orucuna, “su temizliği” gibi bir ad da veriliyor. Zira su ve oruç bir araya geldiğinde doğal bir şekilde detoks meydana geliyor.

Su tamamen kalorisiz bir içecek olduğu için su orucu metabolizma ve ketosis süreçlerini destekler. Su içme ile kilo verme arasındaki bağlantı zaten biliniyor. Çünkü su orucu esnasında vücut ketosis sürecine geçtiği için, daha fazla yağ yakılır. Aynı zamanda su orucu vücudun iyileşme sürecini de hızlandırır. Vücuttaki yanma azalır, kan şekeri düzene girer.

Su Orucunun Faydaları

su orucu

Kısa süreli su orucu tutmanın pek çok faydası olduğunu söylemiştik. Şimdi su orucu tutmanın sağladığı bazı önemli faydalara bakalım.

Su orucu…

Su orucu otofaji konusunda bedene yardımcı olur. Otofaji, vücutta işe yaramayan ve vücut için gereksiz olan bileşenlerin vücuttan atılması anlamına gelir. Basitçe söylersek, vücudun iç temizlik yapmasıdır. Vücuttaki gereksiz protein hücrelerinin atılması için haftada 2 gün su orucu tutmak faydalıdır.

Daha fazla su içmek ve tuz tüketimini azaltmak, kan basıncını düşürmeye yardım eder. Eğer hekim gözetiminde su orucu yaparsanız, yüksek tansiyon problemini su orucu ile çözebilirsiniz.

Amerikalı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre  hipertansiyon problemi yaşayan 68 kişilik bir grup, toplu olarak su orucu yaptıklarında yüksek tansiyon probleminden kurtulmayı başarmıştır. Tabii bu sürecin hekim gözetiminde olduğunu da belirtelim.

Su orucu oksidatif stresi düşürmeye de yardım eder. Sağlıksız yaşam tarzı ve kötü beslenme sonucu biriken reaktif oksijen türevleri vücuttan yanmaya neden olur. Yapılan bir araştırma sonucu bu rahatsızlığı yaşayan 10 kişinin, su orucu yaptıktan sonra oksidatif stres oranında düşüş olmuştur.

Su Orucu Nasıl Yapılır?

su orucu

Su orucu için 2 aşama vardır. Biri kapsamlı su orucu (24-72 saat), diğeri de oruç sonrası yeme aşamasıdır. (1-3 gün)

24-72 saatlik su orucu esnasında meyve suyu, bitki çayı, meşrubat vs. içilmez. Sadece su içilir.

Eğer su orucuna yeni başlıyorsanız 4 saat bir şey yemeyin. Sabah 8’de sağlam bir kahvaltı yapın ve öğle 12’de bir şeyler atıştırın. Zaman içinde bir şey yememe süresini 8 saate çıkarın. Eğer 24 saatlik bir oruç deneyecekseniz bunu haftada bir kez yapın.

Oruç sonrası yemek sürecinde aşırı yemekten kaçının. Kuru meyveler atıştırarak başlayın yemeğinize. Sonra taze sıkılmış meyve ve sebze suyu (smoothie) tüketebilirsiniz. Tam tahıl ürünleri ve proteince zengin şeyler yemeye çalışın. Böylece kas kaybını önlemiş olur, direncinizi artırırsınız. Omega 3 yağ asiti bakımından zengin kuruyemiş ve kuru meyve yemeye çalışın. İşlem görmüş ve kızartılmış şeylerden mutlak surette kaçının.

Su Orucu Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Buna alternatif olarak “intermittent fasting”i düşünebilir. Intermittent fasting, belli bir süre ya hiçbir şey yememek ya da çok düşük kalorili şeyler yemek; ve daha sonra belli bir süre normal yiyip içmeye devam etmek anlamına geliyor. Mesela 5:2 yöntemi oldukça yaygındır. 5 gün boyunca normal yiyip içme serbest iken (10 birim kalori alırken), haftanın iki günü 2.5 birim kalori almaktan söz ediyoruz yani.

Intermittent fasting ve su orucu arasındaki farka odaklanan bir araştırmaya göre iki yöntem de kilo vermek; kanser, diyabet ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmak için oldukça faydalı. Buna karşın intermittent fasting’in düzenli olarak uygulamaya daha müsait olduğu da ortada.

Fareler üzerinde yapılan bir diğer araştırma ise oruç tutmanın diyabet ve yaşlanmaya karşı tedbir mahiyetinde olduğunu gösteriyor. Kısa süreli ve düzenli oruç tutmak diyabet değerlerinin düşmesi, damar hastalıklarının azalması gibi yararlara sahip.

Ancak oruç konusunda insanlara yönelik pek fazla araştırma olduğunu da belirtmek gerek. Bazı araştırmalar kan basıncı (tansiyon), kilo verme gibi bazı etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Fakat oruç tutmanın yaşlı insanların bağışıklık sistemi için olumsuz etkileri olduğunu da eklememiz gerekiyor. Bu nedenle yaşlı insanların su orucu konusunda hekimlerden bilgi alması çok doğru olur.

Kimler Su Orucu Tutmamalı?

Su orucu herkese göre değildir. Aşağıdaki sıraladığımız kişilerin su orucuna dair hekimlerden bilgi alması gerekir.

  • Yeme bozukluğu olanlar
  • Kilosu normalin altında olanlar
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Kalp rahatsızlığı olanlar
  • Tip 1 diyabete sahip olanlar
  • Migrene sahip olanlar
  • Kan vermesi gerekenler
  • Düzenli olarak ilaç kullananlar

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Bir kişi daha önceden hiç oruç tutmadıysa, bir günlüğüne deneme amaçlı oruç tutup olumsuz bir durumun gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmalı. 3 günden fazla su orucu tutmak isteyenler mutlaka hekimden tavsiye almalı.

Su orucu tutmak hem zihinsel hem de bedensel olarak yorucu olabilir. Bu nedenle su orucu tutmak isteyen kişinin kendine iyi bakması gerekir.

  • Su orucuna girmeden önce iyi beslenmeli, yüksek kalorili şeyler tüketin.
  • Su orucu sonrası en azından bir gün istirahat edin.
  • Yüksek efor gerektiren egzersizlerden kaçının.
  • Çok yorgun ve stresliyken su orucu tutmayın.
  • Öğünlerde yediğiniz miktarı azaltarak su orucuna geçiş yapmaya çalışın.

Su orucu esnasında gün içinde yeterli miktarda su içmek çok önemli. Normalden daha fazla su içmeye çalışabilirsiniz, zira içmenize müsaade edilen tek şey sudur neticede. Ancak gereğinden fazla su içmek de zararlı olabilir.

Su orucunu bitirdikten sonra bir anda aşırı yemek yememeye özen gösterin. Azar azar ve yavaş yavaş yiyin, aksi halde mide ağrısı yaşayabilirsiniz.

Yeterince dinlenmek, oturmak, ağır egzersizlerden kaçınmak, enerjinizin korunmasına yardımcı olur. Oruç esnasında bir şeyler yemediğiniz için yorgun düşmeniz normaldir.

Oruç temel olarak vücudun ihtiyaç duyduğu yakıtı tüketmemek demektir. Bu nedenle su orucu esnasında yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Oruç esnasında başınız döner, mideniz bulanır, günlük işlerinizi halledemeyecek kadar kötü hissederseniz, bir şeyler yemeye çalışın.

Bu yüzden sağlıklı bir işe girişirken mevcut sağlığınızdan olmamak için mutlaka hekime danışın. Sağlıktan daha önemli bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz.

Su orucunun pek çok faydası olsa bile mevcut beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmek, daha düşük kalorili şeyler yemek de kilo verme konusunda size yardımcı olacaktır. Intermittent fasting gibi alternatiflerin çeşitli sağlık sorunu risklerini azaltmada daha yararlı olduğunu da unutmayın.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Sağlıklı Bir Hayat İçin Ilık veya Sıcak Su İçmenin Faydaları

Gün İçerisinde Tüketebileceğiniz Pratik ve Sağlıklı Atıştırmalıklar

Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uygulaması Kolay 21 Öneri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

oturma odası

Keyifli ve Pratik Oturma Odası Dekorasyonu Fikirleri

Korece Öğrenmek İçin 6 Önemli Neden